Európa tetején a magyar drágulás: a szakértők szerint így védekezhetünk a sokkoló infláció ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Európa tetején a magyar drágulás: a szakértők szerint így védekezhetünk a sokkoló infláció ellen

Bár a kormányzati kommunikációban folyamatosan a szankciók hatásairól beszélnek, a szakértők szerint a bődületes árdrágulásnak jelentős mértékben belső okai vannak. Ráadásul még nincs itt a vége, az üzemanyagok hatósági árának eltörlése tovább emeli az inflációt. Mit tehetnek ebben a helyzetben a magyar családok? Erre a kérdésre kereste a választ az RTL.


 

A tegnapi nap folyamán brutális inflációs adatokat közölt a KSH. Ahogy a HelloVidék is megírta, 2022. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8%-kal nőttek.

Meglepőek voltak a végleges számok

– nyilatkozta az rtl.hu-nak Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője, majd hozzátette, mindenki 20 százalék feletti inflációval számolt, de ez a 22,5 százalékos szám nagyon magasnak számít. Bár még nem jött meg az összes ország adata,

Bár a kormányzati kommunikációban folyamatosan a szankciók hatásairól beszélnek, a szakértő szerint a drágulásnak jelentős mértékben belső okai vannak. Az év elején például húsz százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, aminek a költségeit a vállalkozások úgy tudták kigazdálkodni, hogy áthárították a lakosságra. De nem segített a forint árfolyamának bezuhanása sem – sorolta Hornyák József.

Miután a termékek jelentős részét külföldről hozzuk be, ezért az importált termékeknek az árában megjelenik a forint gyengülésének hatása. Illetve a kormány különböző különadókat vetett ki, például a kiskereskedelmi szektorra is, és nem meglepő módon a cégek az extra adóterhet beépítették az áraikba. Tehát egyre több olyan tényező volt, ami egyre feljebb és feljebb hajtotta az inflációt Magyarországon.

De még nincs itt a vége. Hornyák József szerint az üzamanyagok hatósági árának eltörlése tovább emeli az inflációt.

Ez a következő két hónapban akár 2 százalékpontos emelkedést is hozhat

– mondta, de mivel drágulást előidéző többi tényezőben sem látszik a javulás, a végleges szám szerinte magasabb lesz.

Úgy is mondhatjuk, hogy a következő 1-2 hónapban várhatóan megközelíti a 26 százalékot a drágulás üteme.

Indulhat a családi kiadáscsökkentés

Ilyen árak mellett mit tud tenni, akinek nincs pénze befektetni? Hogyan tud több pénzt csinálni a megélhetésre? Az rtl.hu-nak nyilatkozó szakember szerint közel az év vége, ami remek alkalom a kiadásaink részletes felülvizsgálatára.

Vajon utoljára mikor nézte meg, hogy a bankszámla költségei mekkorák? Lehet, hogy nem is tudja, hogy mennyi pénzt fizet a bankjának. Ilyenkor ki szokott derülni, hogy vannak olyan állandó költségek, amiket sose néz. És az is lehet, hogy amióta szerződést kötött, sokkal jobb bankszámlacsomagok vannak

– – magyarázta az RTL-nek Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője. Ugyanez igaz a telefon előfizetésre, a kábeltévére, az internetre, a streaming-szolgáltatásokra, vagy a különféle biztosításokra.

A legtöbb teljesen felesleges kiadásunk azoknál a költéseknél van, amelyekre nem figyelünk. Beállítunk egy csoportos beszedési megbízást, vagy automatikus utalást, megy a maga útján, és lehet, hogy réges-rég a lehető legdrágább csomagban vagyunk, vagy legalábbis sokkal jobb ajánlatok vannak a piacon

– figyelmeztet a szakember. Szerinte érdemes az összes családtag kiadásait átnézni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

infláció

recesszió

áremelkedés