Kiderült a zöldség-titok: botrányosan keveset eszünk belőle, pedig a legjobb betegségűző

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a zöldség-titok: botrányosan keveset eszünk belőle, pedig a legjobb betegségűző

Most, hogy menthetetlenül beköszöntött a tél, és hónapokra berendezkedhetünk a fagyoskodásra és a sötétségre, a legtöbben hajlamosak vagyunk a finom és laktató ételekben keresni a vigaszt. Könnyű is ilyenkor a kanapéra telepedve nassolni, vagy valami kényeztető, szénhidrátdús „comfort food”-hoz nyúlni, ami a hangulatunkra is jó hatással van. Érdemes azonban ezeken a szürke napokon is erőt venni magunkon, és ilyenkor is tudatosan egészségesebb ételeket magunkhoz venni – az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői el is árulják hogyan lehet friss zöldségekből laktató téli fogásokat készíteni.


 


 

A hideg időben nem csak a hangulatunk borúsabb a szokásosnál, az immunrendszerünkre is kemény próbát mérnek a tomboló vírusok, ezért is lenne különösen fontos, hogy ne egészségtelen ételekkel tápláljuk a szervezetünket. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni a vitaminbevitelre, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával támogathatjuk a szervezetünket, hogy képes legyen legyőzni a kórokozók támadásait. Szerencsére ma már télen is nagy választék áll rendelkezésre a boltokban friss, hazai zöldségekből és gyümölcsökből, egy kis fantáziával és odafigyeléssel lehetséges ilyenkor is kiegyensúlyozottan táplálkozni, miközben az elfogyasztott kalóriákat is kordában tartjuk. Ráadásul például hazai paprikát azért is nagyon megéri venni, mert annak magasabb a vitamintartalma is – nem csak arra érdemes figyelni tehát, hogy mennyi zöldséget eszünk, hanem arra is, hogy az honnan származik.

Sülve-főve még jobb

Jellemző, hogy ebben az időszakban kevésbé kívánjuk a nyers salátákat, inkább valami főttre, melegre, fűszeresre vágyunk. A jó hír, hogy van olyan zöldség, aminek kifejezetten jót tesz a hőkezelés és nemhogy veszítene értékéből, még egészségesebbé válik a főzés hatására. Ilyen például a kelkáposzta, amely úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaz, ezek pedig ronthatják a pajzsmirigy működését. Párolással, főzéssel ezek az anyagok elillannak, viszont a magas antioxidáns- és kalciumtartalmú zöldség immunerősítő, gyulladásgátló hatásai nem sérülnek jelentősen. Emellett a káposzta a különböző diétás étrendeknek is kedvelt alapanyaga, magas rost- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően. Hasonlóképpen, a szakemberek kifejezetten javasolják, hogy a paradicsomot főzve, sütve is fogyasszuk, ezek során ugyanis fokozódik a benne lévő likopin hatása, amely egy erős antioxidáns. A likopin – amelynek a paradicsom a színét is köszönheti, és a piros árnyalatú paprikákban is megtalálható kisebb mennyiségben – daganat-megelőző hatással bír, ezt ma már számos kutatási eredmény megerősíti.

Forró levessel a hideg ellen

Paradicsomlevest nem csak sűrítményből, vagy üveges szószból érdemes készíteni. Izgalmasabb a végeredmény, ha a félbevágott paradicsomokat olíva olajjal meglocsolva sütőbe tesszük, és körülbelül 25 perc alatt addig sütjük, amíg a széle meg nem barnul, ez a kis pörzsanyag adja meg az extra ízhatást. Egy serpenyőben hagymát párolunk, majd, ha már puha, fokhagymát és chilit adunk hozzá, belerakjuk a sült paradicsomokat és sóval, borssal fűszerezzük. Lepürésítve egy sűrű pürét kapunk, amely ízlés szerit hígítható vízzel vagy alaplével.

Hasonlóan egészséges és finom levest készíthetünk sült kápia paprikából. A lépések szinte megegyeznek a paradicsomleves készítésével, de a paprika héját és magjait a sütés után el kell távolítani, és az ízeket meg lehet bolondítani egy kis balzsamecet hozzáadásával. A már szinte kész levesbe a végén tejszínt is önthetünk, így kalóriadúsabb, laktatóbb ételt kapunk.

Hús mellé is tökéletes

A sült paprika és paradicsom nem csak levesnek kiváló, nagyon finom krémet lehet belőlük csinálni húsok mellé. Botmixerrel pürésítve, minimális fűszerezéssel is izgalmas krémet kapunk a sütőben elkészített zöldségekből, ami képes feldobni egy hamburger pogácsát, vagy csevapcsicsát is. De ha mégiscsak elcsábulnánk egy nagyobb szénhidrát-bombára, tésztaszósznak is remek. Egy kis pirított baconnel igazi laktató téli vacsorát készíthetünk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

egészség

egészséges táplálkozás