Hoppá, sokszázmillióból megszépült az egri vár: fotókon mutatjuk, milyen lett

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá, sokszázmillióból megszépült az egri vár: fotókon mutatjuk, milyen lett

A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében megújult tereket egy bejárás keretében Mirkóczki Ádám polgármester és dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója mutatta be a sajtó érdeklődő képviselőinek. A vár főbejáratánál létesült Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándékbolt is várja a látogatókat - közölték az egri vár Facebook-oldalán. Még 2020 végén egy kormányhatározattal adtak Egernek a vár felújítására 600 millió forint állami támogatást.


 


 

A pályázati forrásból elkészült ágyúdombban egy európai szintű fogadótér mellett csomagmegőrző, mosdóblokkok, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt szolgálja a vendégek kényelmét. Ugyanitt kialakítottak egy 70 fős mozitermet, kizárólag csak itt lesz megtekinthető Szász Attila több fórumon is díjazott kisfilmje, mely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. A téli szezonra sikerült ismételten megnyitni a nagyközönség előtt a közkedvelt Börtönkiállítást, mellette pedig elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába nyerhetnek betekintést helyiek és turisták egyaránt.

Mikróczki Ádám városvezető hangsúlyozta: a Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott forrást hatékonyan és eredményesen sikerült felhasználni. Befejeződött a déli várfal rekonstrukciója, melynek köszönhetően ismételten biztonságosan járható be a falkorona az Ágyúdomb – Varkoch-kapu – Hippolit-kapu – Gárdonyi Géza sírja vonalon.

Újjáépült az alsó várudvarra néző gyilokjáró is

A támogatási keret másik felét a Szép bástya helyreállítására fordítják, melyet várhatóan a 2023-as turisztikai szezon kezdetétől ismételten birtokba vehetnek a látogatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egri vár

felújítás