Kitalálod, mi az idei év sláger karácsonyfája? Viszik mint a cukror, hiába lett méregdrága

HelloVidék   
  Megosztom
Kitalálod, mi az idei év sláger karácsonyfája? Viszik mint a cukror, hiába lett méregdrága

A tavalyihoz képest átlagosan ezer forinttal emelkedett a fenyőfa méterára. Mégis a drágább, Nordmann fajtát keresik a legtöbben - írta a Sonline.

Megdöbbentem az árán, az a másfél méteres fa, amit kinéztem, tízezer forint fölött van. Igaz, az illata nem olyan, mint a lucfenyőé, ám a tűlevél nem hullik róla

– nyilatkozta a megyei lapnak Matolcsy Gusztávné.

A sonline.hu Kaposvár fenyőárusítási pontjain nézett körül arra fókuszálva, milyen a vásárlási kedv.

A kisgáti fenyőárusnál az alábbi árakkal találkoztak:

  • A lucfenyőt itt 3500–9900 forint között kínálták.
  • Az ezüstfenyő 12–14 ezer forintért cserélhetett gazdát,
  • a Nordmann ára 8 ezer és 21 990 között mozgott.
  • Földlabdásból csak a Nordmann fajtát kínálták 12 ezerért.

Az észak-nyugati városrészben az árakat méterben határozták meg, itt a lucfenyő 3500, az ezüst 5000, a Nordmann 7500 forint.

Ezer forinttal emelkedtek az árak tavaly óta, de az emberek meg se érzik

Az emberek többsége határozott elképzeléssel, érkezik, ezért kevésbé válogatnak. Ezer forinttal emelkedtek az árak tavaly óta, ám úgy tűnik, mintha észre sem vennék a vásárlók

– nyilatkozta a lapnak Balogh Zsolt, aki három napja érkezett Kaposvárra az árukészlettel.

Több mint kétszáz fenyőt hoztunk, ötvennel kevesebbet, mint tavaly. Ha szükség lesz rá, még vágunk ki. Már megszoktam, hogy mindig itt vagyok, nem tudtam volna otthon maradni. Három fajta fát hoztunk. Keresik a lucfenyőt is, ám a szebb és értékesebb Nordmann lett a sláger, a díszítésnél jobban mutat

–mesélte a 87 éves Lábodi István, aki több mint három évtizede árul fenyőfát. Számára is úgy tűnik, a hagyományos, karácsonyillatú lucfenyőt inkább a spórolásra törekvők választják.

Minél nagyobb a vágott, annál jobb

Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem professzora harminc éve kutatja, mivel okozunk kisebb kárt a természetben.

- Az élő, vágott fa a legjobb, és minél nagyobb legyen – osztotta meg kutatásainak eredményét az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnökeként is tevékenykedő professzor.

A nem vásárlásnál és a gyökeres fenyőnél is sokkal jobb ez a megoldás. Az élő karácsonyfa vásárlással támogatjuk a biogazdaság erősítését, a természet és a talajok helyreállítását, a biodiverzitás helyreállítását, a klíma helyi és országos szabályozását, a csapadék talajainkban való jobb tárolását, az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid tárolását

– írja a szakértő, aki nem pártolja a földlabdás fenyővásárlást, mert a gyökérrész kivételével egy rakás helyi talajt távolítanak el, amelynek keletkezése évtizedekig, évszázadokig tartott. A kiültetésével invazív fajokat hurcolhatunk be a saját kertünkbe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

karácsonyfa

karácsonyfakörkép

vidék

kaposvár