Nincs mese: ha ez így megy tovább, búcsúzhatunk sok magyar gyümölcstől

Agrárszektor   
  Megosztom
Nincs mese: ha ez így megy tovább, búcsúzhatunk sok magyar gyümölcstől

Bár a 2022-es év kifejezetten biztatóan indult a magyar kertészeti ágazat számára, hamar egymást érő kihívások sorozatává vált. Az ágazatot az időjárási szélsőségek mellett a munkaerőhiány, valamint a bérek és költségek elszállása jellemezte, különös tekintettel az energiaárak elszállására, amely jelentős nehézséget okozott az ágazat szereplőinek - írta az Agrárszektor.

Bár a 2022-es év kifejezetten biztatóan indult a magyar kertészeti ágazat számára, hamar egymást érő kihívások sorozatává vált. Bár idén a tavaszi fagyok megkímélték a gyümölcsösöket, a forró, száraz és csapadékmentes nyár jelentős problémákat okozott a zöldség- és gyümölcstermesztőknek. Az idei év minden korábbinál jobban rávilágított, hogy a klímaváltozás hatásait öntözés és modern termesztési technológiák nélkül nem lehet kivédeni. Az ágazatot az időjárási szélsőségek mellett a munkaerőhiány, valamint a bérek és költségek elszállása jellemezte, különös tekintettel az energiaárak elszállására, amely jelentős nehézséget okozott az ágazat szereplőinek - írta az Agrárszektor.

Nézzük akkor, mi is jellemezte a 2022-es évet!

A cikk az alábbi fontosabb - az idei évre vonatkozó - megállapításokat tette:

  • Alapvetően a rendkívüli szárazság határozta meg a 2022-es évet
  • Rendkívül nagy elmaradások vannak még az öntözés terén
  • Egyre komolyabb problémát jelent a zöldség-gyümölcs-termesztésben a munkaerőhiány
  • Az idei sem lesz a hazai cseresznye- és meggytermelők kedvenc éve
  • Fellélegezhettek idén a magyar baracktermelők
  • Az elmúlt évtized lerosszabb almatermése volt a 2022-es
  • Átlagos lett az idei szilvatermés, de sok a kérdőjel a jövő évi körül
  • A szőlőtermesztőkön sem könyörült meg az aszály
  • Jelentősen nőtt a dió termőterülete hazánkban
  • Folyamatos visszaesés figyelhető meg a dinnye termőterületében Magyarországon
  • Nehéz idők járnak a magyar szamócára és málnára is
  • Növényvédelmi szempontból nem volt rossz az idei év

Több pályázat segítette az ágazat szereplőit

2022 márciusától ismét megnyílt, majd áprilisban módosult Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása című pályázati felhívás. A felhívás változatlan feltételek mellett lehetőséget biztosított korszerű, a piaci igényeket kiszolgálni képes, új ültetvények létrehozására, a kiöregedett, csak gazdaságtalanul művelhető gyümölcsültetvények megújítására. Mivel a fő szempont a termésbiztonság fenntartása volt, ennek megfelelően az ültetvénytelepítés mellett pályázni lehetett még öntözési rendszerek és jégháló takarás kiépítésére, tavaszi fagykár megelőzését szolgáló technológia, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

Az idei évben az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra több mint 800 milliárd forint állt rendelkezésre, ami 6,6%-os növekedést jelentett az előző évi keretösszeghez képest. Március 31-ig agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén 260,4 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 130,5 milliárd forinthoz képest. A folyósított támogatási összeg 78,7%-a (204,8 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,3%-át (55,6 milliárd forint) pedig hazai költségvetésből fizették ki. Beszédes azonban, hogy 2022 első negyedévében a támogatások több mint 40%-át a szántóföldi növénytermesztők kapták, aíg az állattenyésztők a támogatások alig egyötödét használhatták fel, a kertészet részesedése pedig csupán 4,1% volt.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

mezőgazdaság

magyar föld

ültetvény

gyümölcs

gyümölcs betakarítás