Ez várható 2023-ban a rezsiáraknál: rengeteg magyar családot érintenek az intézkedések

MTI   
  Megosztom
Ez várható 2023-ban a rezsiáraknál: rengeteg magyar családot érintenek az intézkedések

Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel. A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz.

A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért.

Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem. A lakossági fogyasztók számára a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást.

A közlemény szerint a korábban megoldatlan áramellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek is nyugodtan várhatják az új évet: a kormány januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást. A konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét, közülük több mint kétszáz igénylő önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, az érintett településeken összesen csaknem 400 ezren élnek.

A megtett intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége továbbra is magas szinten van. A fűtési szezon félidejéhez közeledve a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő. Az új év újabb kihívások elé állítja az európai gazdaságokat, fogyasztókat. Februárban élesedik az uniós gázárplafon és az oroszországi eredetű olajtermékek importtilalma, ezek is nagyban befolyásolhatják az ellátási helyzetet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

energiügyi minisztérium

földgáz

távhő

energiafelhasználás

energiaárak