Nem minden gyerek örülhet a téli szünetnek: mi történik az ingyen ebédjükkel?

HelloVidék   
  Megosztom
Nem minden gyerek örülhet a téli szünetnek: mi történik az ingyen ebédjükkel?

Ételhordóban hordják ki az ebédet a hátrányos helyzetű gyermekeknek több vidéki településen a téli szünet alatt, mivel az iskolában nem fogyaszthatják el, lévén szünidő. A hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek számára ingyen adják a meleg ebédet, amennyiben a szülő, illetve a törvényes képviselő ezt kérelmezte.

A teljes kapacitásunk negyven százalékán üzemelünk, hatvanöt gyermeknek igényelték a szünidei étkeztetést

– mondta el a Somogy megyei lapnak Pánger Tímea, a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője. A környező településekre a falugondnok viszi ki a meleg ételt, a helyiek a konyhán vehetik át, írja a sonline.hu. Ötvenhat gyerek számára igényeltek meleg ételt a téli szünetben Gigén.

Mindannyian halmozottan hátrányos helyzetűek és a szomszédos településről hozzuk az ebédet, amelyet házhoz szállítunk

- mondta el a lapnak Bálint Ildikó, polgármester. Az előző szünidőhöz képest tízzel több gyermeknek igényeltek étkeztetést. Az utóbbi években fiatalodik a lakosság, egyre több kisgyermekes család költözik a településre – emelte ki a polgármester.

Átlagosan kétszáz adag étel készül a szünidőben a buzsáki térségi konyhán. A héten a szőlősgyöröki telephely főz, jövő héten pedig a buzsáki központ.

A falugondnok éthordóban viszi ki az ebédet Táskára, Kisberénybe, Somogyvámosra és Szőlősgyörökbe az óvodásoknak, iskolásoknak és időseknek, a buzsákiak helyben vehetik át az ételt

- mondta el Takács Itala, a buzsáki térségi konyha vezetője. Próbáltak olyan ételsort összeállítani a szünidő alatt, amelyet a gyermekek is szívesen fogyasztanak – jegyezte meg.

Több mint száz gyermeknek igényelték a szünidei étkeztetést Barcson. A helyi szociális központban főznek nekik. Koós Csaba, Barcs polgármestere elmondta: az elmúlt hónapokban nemcsak a szociális étkeztetésben résztvevők igénylései, hanem a teljes árat fizetők is egyre többen kérnek menzai ebédet. – Idén még változatlan áron adjuk az ételt, de januárban a testületi ülésen napirendre kerül a térítési díjak emelése, mivel jelentősen nőttek a költségek – mondta.

Kötelező ebédet adni és kérik is

A hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek számára ingyen adják a meleg ebédet, amennyiben a szülő, illetve a törvényes képviselő ezt kérelmezte. Az étkeztetést az önkormányzat az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső, valamennyi munkanapon köteles megszervezni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

somogy megye

ingyen ebéd

hátrányos helyzetű települések

iskolások

téli szünet

ételkihordás

hátrányos helyzetű gyermekek