Gyilkos áremelkedés: újabb lélektani határt léphetett át decemberben a magyar infláció

Portfolio   
  Megosztom
Gyilkos áremelkedés: újabb lélektani határt léphetett át decemberben a magyar infláció

Az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt tovább emelkedtek decemberben árak. Folytatódott a pusztító áremelkedés, újabb lélektani határt léphettünk át, 25 százalék fölötti inflációra számíthatunk – – vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők.

Az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt tovább emelkedett decemberben a magyar infláció. 25 százalék fölötti inflációra számítanak a Portfolio által megkérdezett elemzők, ezzel újabb lélektani határt léphet át az inflációs ráta, amire 1996 óta nem volt példa, 25% fölé emelkedhetett a drágulás mértéke. A szakértők az év elejére várják a tetőzést, majd utána a második félévtől jöhet komolyabb csökkenés - derül ki a Portfolio által közzétett összesítésből.

A fő kérdés - írta a lap - a péntek reggel megjelenő adat előtt, mennyivel emelkedett a ráta. A Portfolio által megkérdezett elemzők átlagosan 25,8%-os inflációra számítanak, ami

Egy biztos, a novemberi 22,5%-ról decemberben biztosan tovább emelkedett a magyar infláció. Ahogy írták, azért lehetünk ebben annyira biztosak, mert a hónap elején törölte el a kormány az üzemanyagok árstopját, ami az elemzők szerint önmagában 2-2,5 százalékponttal dobhatja meg az áremelkedési ütemet.

Önmagában a benzinárstop eltörlése persze nem indokolna ekkora emelkedést az inflációban, de az biztos, hogy az élelmiszerek drágulása tovább folytatódott - ezt emelte ki az egyik elemző is.

Továbbá fontos kiemelni az árazások/átárazások szerepét a jelenlegi gazdasági környezetben. Az árak emelkedése a vállalati profit növekedését is eredményezte, amely jól mutatja, hogy a gyorsuló pénzromlás okait nem csak a költségoldali tényezőkben kell keresni, hanem a profit-ár spirálban is

- mondta a lapnak Isépy Tamás, a Századvég konjunktúrakutató szakembere.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

áremelkedés

infláció