Kész horror vár a magyarokra: brutális, akár 72%-os közös költség emelés jöhet 2023-ban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kész horror vár a magyarokra: brutális, akár 72%-os közös költség emelés jöhet 2023-ban

Tavaly nyáron jelentette be a kormány az energiavállságra hivatkozva, hogy csak egy bizonyos átlagfogyasztásig jár a kedvezményes árú rezsi, afölött mindenkinek teljes árat kell fizetnie az áramért és a gázért egyaránt. Egyes társasházakban akár 72 százalékos emeléssel is számolhatnak az ottlakók. Éppen ezért a szakértők szerint valószínűsíthető, hogy egyre többen fognak felhalmozni tartozást, miután nem fizették be a közös költséget, amire súlyos kamatok kerülhetnek - írta a Pénzcentrum.


 


 

Az elmúlt év eseményei, mint az energiaválság nemcsak a vállalatokat és a nagyobb házban élőket érintette rosszul, de a társasházban lakókat is. Ezeknek a gazdálkodását ugyanis Vass Ferenc, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnöke elmondása szerint rendkívül kedvezőtlen mértékben érintette az energiaválságból keletkezett költségtöbblet. Mindezt pedig felerősítette a hirtelen berobbant infláció hatása is. Így lehetséges az, hogy a megnőtt energiaárak miatt szükségessé vált az évvégére, hogy a legtöbb társasházban megemelték a közös költséget - írta a Pénzcentrum.

Ez az emelés pedig a LÉTÉSZ elnöke szerint akár a 72 százalékot is elérheti:

Rendelkezésre álló információink szerint az energiaár emelkedés hatására az üzemeltetéshez szükséges közös költség emelés 65-72%-os mértékben jelentkezett épületek műszaki állapotát, korát és az üzemeltetési körülményeket figyelembe véve

– közölte Vass Ferenc. Azonban Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint szerencsére még nem mindenhol kellett a drasztikus emelés mellett dönteni, bár sok társasházban nem volt más megoldás.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

kata