Tovább gyűrűzik a válság a nyugati megyében: egyáltalán marad még étterem nyitva?

HelloVidék   
  Megosztom
Tovább gyűrűzik a válság a nyugati megyében: egyáltalán marad még étterem nyitva?

„Ballagásra keresek éttermet, amelyik még nem zárt be” – írja valaki egy győri Facebook-csoportban. A nyugati megyében először Sopront és környékét, majd a győri régiót és Mosonmagyaróvárt érte el a vendéglátóipar válsága. Több más hely mellett bezárt a luxuskategóriájú pannonhalmi Viator is, ami már csak főapátsági rendezvényközpontként működik.

A Facebookon közben több vendéglő azzal reklámozza magát, hogy ők nem zártak be, írja a Telex. "Kedves Vendégeink! A híresztelések ellenére nem zárunk be!" – ezt egy győrújbaráti, népszerű étterem posztolta a Facebookon néhány napja. Nem ők voltak az egyetlenek. Akik bezárnak, az utolsó pillanatig igyekeznek visszatartani az információt a vendégek és a konkurencia elől, mígnem megjelenik az ehhez hasonló poszt:

Most eljött a búcsú pillanata. Köszönök minden egyes napot Nektek! Ha akarnék, sem tudnék többet írni, nem megy, ezt bocsássátok meg nekem!

Ezt a 14 évet élt győri gyorsétterem, a hatalmas hamburgereiről híres Mackó Kuckó tulajdonosa írta január 2-án. A helyet országosan ismertté tette 2013-ban Fekete László, a világ egykori legerősebb embere, amikor megette itt a 2,5 kilós Grizzly Burgert.

A nyugati megyén belül Sopronban indult el a bezárási hullám: áprilisban bezárta kapuit egy 36 éves népszerű hely, a Puskás Étterem. Az állandó munkaerőhiány és az elmúlt közel két év nyitás-zárás bizonytalanságai döntésre kényszerítettek minket, indokolták döntésüket. Novemberben elérte Győr környékét a hullám, és éppen az egyik legjobb étterem kezdte a sort: a pannonhalmi főapátság által fenntartott Viator azóta már csak konferencia- és rendezvényközpontként működik. Ezután jött a győri Arrabona Ételbár.

Decemberben az 1986-tól működő győri Benedetto Cukrászda és a vámosszabadi Vidra Csárda zárt be, újév után pedig már kettesével születtek a búcsúposztok. A győri belvárosi Szürkebarát, a Kálvária Street, a cikk elején említett Mackó Kuckó, a győrújbaráti Mákos Guba.

Egyelőre bizonytalan a helyzete a mosonmagyaróvári Kránitz Cukrászdának és Pékségnek, tavaszig köszönt el a Golden Ball, és az új tulajdonos reményei szerint szintén csak ideiglenesen zár a nemrég teljesen átalakított Erzsébet Liget Étterem.

Vajon leegyszerűsíthető-e a bezárási hullám olyan módon, hogy vannak fiatal, rugalmas vállalkozók, és vannak idősek, nehezebben alkalmazkodók? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre nemrég a Győr Plusz Híradónak adott interjúban azt fejtegette, hogy sok helyen nem történt meg a generációváltás, és nem mindegy, hogy egy válságos helyzet milyen korban ér valakit.

Azok a cégek képesek átvészelni a mostani helyzetet, amik ebben a megszorításokkal teli időszakban is tudnak alkalmazkodni

- vélte a kamarai elnök.

Az egyik győri szakember szerint a kérdés nem egyszerűsíthető le az öreges és a fiatalos temperamentum szembeállítására. Az egyik legnagyobb baj, hogy egyáltalán nem tudunk előre kalkulálni semmivel – mondta az élelmiszergyártóként is dolgozó győri mesterszakács, Horváth Csaba.

Az alapanyagárak döbbenetesek, képtelenség érvényesíteni őket az árban, és még sejteni sem lehet, hogy meddig tart a folyamat. De ez csak az egyik ok: ott a durván nyolcszorosára dráguló energia, aminek díját most a legtöbb esetben előre kéri a szolgáltató, pedig jobban belegondolva én sem számlázhatok semmit előre

- fűzi hozzá ehhez Horváth Csaba. A vendéglátósok már ott tartanak, hogy inkább mondjon a szolgáltató magas árat, de akkor az legalább legyen stabil.

És akkor csak ezután kell belegondolni abba, hogy valaki hat-nyolc vagy több millió forintot elkölt, nehezen összegyűjtött tőkéjét belapátolja a cégbe akkor, amikor még a jövő hét is bizonytalan. Ezt a bizonytalanságot pedig tovább fokozza majd a forgalom várható visszaesése, mert még csak most szembesülnek a fogyasztók a január kilencedikéig otthon töltött idő fűtési költségével.

A szakember rendszeresen tartja a kapcsolatot a vendéglátósokkal és a szakácsokkal. Úgy látja: csak Győrben mintegy 40-50 éttermi dolgozó maradhatott munka nélkül, miután bezártak a helyek. Minden jel arra mutat, hogy el is hagyták a pályát.

Akadnak véglegesen bezárók és olyanok is, akik kivárnak. Márciustól vagy májustól szeretnének újra nyitni, vagy csak annyit írnak ki az ajtóra, hogy „felújítás vagy karbantartás miatt” tavaszig zárva. Jellemző megoldás a nyitvatartási idő szűkítése is: elengedik a hét első felét, amikor úgyis pang a hely.

Az egész napos és hetes nyitvatartás alighanem a múlté lesz, és az éttermek ez ebéd- és vacsoraidőben fognak kinyitni, teljes gőzzel pedig csak a hétvégét fogják megtolni. Sajnos a létszámot is ehhez kell igazítani ott, ahol eddig reggeltől estig nyitva voltak.

Azt, hogy ez a bizonytalanság miként befolyásolja a vendégek gondolkodását, jól példázza ez a bejegyzés az egyik győri nyilvános Facebook-csoportban:

Ballagásra keresek éttermet, amelyik még nem zárt be és fogadnak minket.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

éttermek

étterem

bezárások

győr

győr-moson-sopron megye

sopron

szakácsok

vendéglátósok

energiaárak

alapanyagárak