Borrajongók, figyelem: ezt jobb, ha tudod a tavalyi évjáratról

HelloVidék   
  Megosztom
Borrajongók, figyelem: ezt jobb, ha tudod a tavalyi évjáratról

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap. Mint mondta, tavaly az aszály miatt mindössze 2,6-2,8 millió hektoliter mennyiségű, de kiváló minőségű bor előállításához elegendő szőlő termett. Remélik, az idei jobb év lesz a szőlőtermelők és borászok számára, ehhez a kormányzat többféle támogatással segíti őket.

A népi hiedelem szerint a január 22-én lemetszett vesszők állapotából következtetnek az idei szüret gazdagságára. A hagyomány szerint a vesszőket vízbe állítják, majd a rügyek mennyiségéből következtetnek arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Tavaly az aszály miatt mindössze 2,6-2,8 millió hektoliter mennyiségű, de kiváló minőségű bor előállításához elegendő szőlő termett. Reméljük, az idei jobb év lesz a szőlőtermelők és borászok számára, ehhez a kormányzat többféle támogatással segíti őket

– mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár előadásában rámutatott: a nehezebb gazdasági időszakokban felértékelődik a közös értékesítés jelentősége, ezért fontosnak tartja az ennek érdekében létrehozott szőlőtermelői és borászokból álló integrációs szervezeti forma minél szélesebb körű létrehozását. Az összefogásra jó példaként említette a BalatonBort, ez egy termelői együttműködésre és az itteni olaszrizlingre épülő bormárka, amely egységes árualapot jelent a korábbi töredezett értékesítési struktúra helyett.

Mint fogalmazott, a 2021/2022. év pályázati lehetőségeit meg tudta ragadni a szőlész-borász szakma, hiszen a 60 ezer hektárból közel 37 ezer hektár ültetvény vesz részt az agrár-környezetgazdálkodási programban.

Ez az eredményes pályázat 2024-ig 43 milliárd forint kompenzációs lehetőség - a környezeti vállalásokért cserébe - közel 3.800 szőlőtermelő számára. A tavalyi igények után kifizetésre a tervek szerin márciusban számíthatnak az érintettek, ez fontos finanszírozási forrása lesz az idei esztendőnek

– mondta Feldman Zsolt.

Előadásában az államtitkár felhívta a figyelmet a szőlőtermelők új lehetőségeire a Közös Agrárpolitika idei évben induló új támogatási rendszerében, hiszen az agrár-ökológiai programban való részvétel lehetősége, vagy a kisgazdaságok számára többlettámogatást jelentő újraelosztó támogatás ebben az ágazatban is újdonságot jelent. Minden gazdasági és finanszírozási nehézség ellenére fontos lenne, hogy minél több fejlesztés megvalósuljon a Megújuló vidék, megújuló agrárium program alapján elmúlt időszakban kiírt pályázati felhívások alapján. Eddig a borászatok számára 26 milliárd forintnyi fejlesztési forrást ítéltek oda, de jelentős számú, a szőlőtermelés gépesítésének javítására irányuló termelői pályázat is nyertes lett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borászatok

termelői bor

kereskedők

agrárminisztérium

vidékfejlesztés