Rengeteg lakásban robban a rezsibomba: durván ráfizethet, aki ilyen gázkazánnal fűt idén

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg lakásban robban a rezsibomba: durván ráfizethet, aki ilyen gázkazánnal fűt idén

Az enyhe tél miatt sokan megfeledkezhettek a gázkészülékek karbantartásáról, ami nagyban befolyásolhatja a készülék fogyasztását. Arra is érdemes figyelni, nincs-e túlméretezve a fűtőrendszer otthonunk igényeihez képest: egy alulterhelt rendszer akár 10 százalékkal is megdobhatja az ingatlan gázfogyasztását, járta körbe a témát a Pénzcentrum.


 

2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint a háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában 2021 azonos időszakához képest, írja a Pénzcentrum.

A gázkészülékek karbantartását ugyanakkor nem lehet megúszni: a gázműszaki biztonsági szabályok is köteleznek minket, illetve a gyártók is előírják, hogy az adott készüléket milyen gyakorisággal, és milyen módon kell karbantartani.

A lakossági gázkészülékeket évente egyszer kell karbantartani, ettől lehet sűrűbben, de nem kötelező - magyarázta a Pénzcentrumnak Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a karbantartás nem csak a tüzeléstechnikai részekre kellene, hogy kiterjedjen. Nemcsak a készüléket, de a tűzteret is meg kell szabadítani a rárakódott szennyeződéstől, koromtól, ami rontani tudja a hőátadást.

A művelet kicsit túl kell, hogy mutasson magának a készüléknek a tisztításán: a biztonsági szelepet, a tágulási tartály előfeszítési nyomását is ellenőrizni kell, ahogyan fűtési rendszer bizonyos pontjait, legalább az indulási pontokat. És az égéstermék elvezetővel is foglalkozni kell, hogy annak tisztasága, átjárhatósága, tömítettsége megfelelő-e. Ennek mind részének kellene lennie a karbantartásnak, de sajnos nem minden esetben fordítanak kellő időt és energiát a perifériákra

- magyarázta az elnök, aki szerint ennek ugyan vannak anyagi vonzatai, deezen nem érdemes spórolni.

Kérdés, mennyivel van túlméretezve a rendszer, mekkora az ingatlan valós hőigénye. Ha készülék például túl sokat kapcsolgat, az is jelentheti azt, hogy az igényekhez képest túl nagy a kazán. Ilyenkor szakemberrel kell kiszámoltatni az ingatlan hőigényét, és a kapott értékhez kell igazítani a készülék beállításait, megelőzve a többletfogyasztást

- magyarázta Versits Tamás, aki hangsúlyozta, hogy a túlméretezést, az igényeknél magasabb teljesítményt érdemes kerülni.

Hogy mennyivel fogyaszt többet egy ilyen berendezés, függ a túlméretezés mértékétől és az üzemeltetéstől. De akár 10 százalékos nagyságrendet is jelenthet, ha túl nagy teljesítményű a kazánunk.

A teljes cikk és a folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

gázkazán

gáz

gázfogyasztás

rezsi

gázszámla

rezsiszámla

karbantartás

versits tamás