Kiszivárgott: erre készül a kormány, eddig maradhat az árstop a boltokban

HelloVidék   
  Megosztom
Kiszivárgott: erre készül a kormány, eddig maradhat az árstop a boltokban

A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig marad érvényben az élelmiszerárstop – közölte az ATV megkeresésére az Agrárminisztérium. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja: az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés.


 


 

Az ATV azt követően kapta ezt a választ, hogy megkérdezte a tárcát, hogy a kormány következő ülésén napirenden lesz-e az élelmiszerárstop, és mérlegeli-e a kabinet, hogy az április végi határidő előtt kivezeti azt.

Az árstopot 2022 decemberében hosszabbították meg 2023 áprilisáig – az elhúzódó háborúra és a brüsszeli szankciókra hivatkozva –, a mostani válasz tehát azt jelenti, hogy a kormány jelenleg nem tervez változtatni a határidőn.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás

- írták a tárca részéről.

Nagy István agrárminiszter az Indexnek adott interjúban azt mondta a múlt héten:

kifejezetten szociális típusú intézkedés az élelmiszerár-sapka, ezért abban a pillanatban, hogy a fogyasztói árak emelkedése elkezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni ezt az intézkedést.

Parragh László, az iparkamara elnöke a minap azt mondta:

Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza.

Ezért szerinte akár már most, de inkább tavasszal ki kellene vezetni, és erről a kormánnyal is folyamatosan tárgyalnak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

árstop

árstopos élelmiszer

kivezetés