Érik a baj itthon: valami nagyon nem stimmel a hazai munkanélküliségi adatokkal

Portfolio   
  Megosztom
Érik a baj itthon: valami nagyon nem stimmel a hazai munkanélküliségi adatokkal

Egyre zavarba ejtőbbek a munkanélküliségi adatok Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis egy ideje egy csupán becslést közöl a havi munkanélküliségről és a foglalkoztatásról, a munkaerő-felmérés nyers adatait nem lehet látni a hivatalos adatokból. Amióta a KSH bevezette ezt a módszertani váltást, azóta kisebbek az ingadozások az adatokban. A KSH becslése 187 ezer munkanélkülit mutat, miközben a Portfolio számításai szerint a ners adatok alapján már 200 ezer fő feletti számot látnánk tavaly novemberre vonatkozóan.


 

Tavaly novemberben 187 ezer munkanélküli volt Magyarországon a KSH adatai alapján, ami 3,8%-os munkanélküliségi rátát jelentett. Érdemes azonban kicsit a számok mögé nézni - írta a Portfolio. A KSH 2021 júliusa óta ugyanis egyfajta becslést készít a munkanélküliségről, nem a nyers számokat közli. Erre az érvelésük szerint azért van szükség, mert a negyedéves (3 havi gördülő) felmérés alapján csak így biztosítható a havi adatok pontossága; a munkaerő-felmérés 3 havi gördülő átlagának mintájából az egyik hónapban torzítanak a számok. Egyébként ma úgy néz ki a munkanélküliségi idősor Magyarországon, hogy 2021 nyaráig a nyers adatokat látjuk, azóta pedig a modellbecslést.

A Portfolio azonban továbbra is kiszámolja a nyers adatokat mind a foglalkoztatásra, mind a munkanélküliségre vonatkozóan:

A hivatal modellbecslése a lap szerint az összes ingadozást tompítja.

Volt, hogy a nyers adat tavaly tavasszal alacsonyabb számokat mutatott volna, mint a modellbecslés. Most viszont ennek az ellenkezőjét látjuk, a nyers adat magasabb, mint a becslés.

- írták, majd hozzátették, összességében mind a KSH nyers adatai (amelyeket az elmúlt hónapokra vonatkozóan a Portfolio állított elő), mind az MNB igazított számai a munkanélküliség növekedését mutatják, 4% feletti munkanélküliségi rátát jelezve, miközben a KSH modellbecslése szerint - amit a havi gyorstájékoztatók tartalmaznak - ettől kissé elmaradó az állástalanok aránya.

A kismértékű különbség természetesen nem utal arra, hogy merőben más lenne a kép: a munkaerőpiac továbbra is feszes, a munkanélküliség alacs szintű. Azonban az elmúlt hónapokban nőtt a munkanélküliség egyrészt az elbocsátások, másrészt az aktivitás növekedése miatt

- írta a lap.

A teljes cikk itt, a Portfolion olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munkanélküliség

munkanélküliségi mutatók