Durva: súlyos kárt tesz a műtrágya a hazai gyümölcsökben, zöldségekben; ez lehet a megoldás

HelloVidék   
  Megosztom
Durva: súlyos kárt tesz a műtrágya a hazai gyümölcsökben, zöldségekben; ez lehet a megoldás

A 2021–22-es szántóföldi szezonban a kalászosok termelésének önköltsége hektáronként 430–470 ezer forint körül alakult, ez a jelenlegi szezonban már 660–700 ezer forint lesz – mondta egy konferencián Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke. Ez a hatalmas emelkedés pedig rákényszeríti a gazdálkodókat költségeik sokkal erőteljesebb ellenőrzésére, például alternatívák keresésére a méregdrága műtrágya helyett, derül ki a Világgazdaság írásából.

Az elmúlt 50–100 évben a talajaink szervesanyag- és mikroelem-tartalma drámaian csökkent, ami pedig már az élelmiszerekben is megjelenik

– mondta Csicsor János, a Magyar Huminsav Társaság elnöke.

Szimpla műtrágyahasználattal a talajok tápanyagtartalma tovább csökken, ráadásul ebből a szempontból a precíziós műtrágya-kijuttatás is zsákutca, mert csupán költséghatékonyabb a hagyományos eljárásnál, de nem szolgálja a talajok termőképességének visszaállítását, illetve nem akadályozza meg a talajvízszint további süllyedését.

A talajjavításnak Magyarországon komoly hagyományai vannak, az 1960-as években évi 100 ezer hektáron történt ilyen beavatkozás, mára viszont ez elsikkadt, és már a KSH sem tartja nyilván a talajjavító anyagok felhasználását – hívta fel a figyelmet Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke. Pedig egy ilyen, az alginit már éppen 50 éve ismernek, akkor fedezték fel ugyanis az elhalt algák maradványából kialakult kőzetet. A Kárpát-medencén kívül nem találtak ilyen anyagot – tette hozzá. Solti Gábor szerint a mezőgazdaságban is nagy területen lehetne műtrágyával keverve kijuttatani.

A baktériumkészítmények a tápanyagfeltárással a kijuttatott műtrágya hasznosulását is javítják. Erre nagy szükség is van, hiszen például egy foszfor-műtrágya hatóanyagának 50–70 százaléka tartósan megkötődik a talajban

– tette hozzá Futó Zoltán, a MATE szarvasi Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének vezetője​​​​​.

A tavalyi első kilenc havi adatok komoly mennyiségi visszaesést mutattak a műtrágyapiacon: a forgalmazók által az agrártermelőknek értékesített mennyiség 31,4 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, amikor már szintén volt némi visszaesés. A műtrágyaárak átlagosan több mint megtriplázódtak, így nem csoda, ha sokan a kiváltásukon gondolkodnak. A műtrágyahasználat csökkentése várhatóan attól függetlenül is termelői trend lesz, hogy uniós elvárás is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műtrágya

talajjavítás

tápanyagérték

alternatív talajjavítás