Hoppá, mi történt itt januárban?! Ezekben a megyékben 50% csökkent a kereslet

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá, mi történt itt januárban?! Ezekben a megyékben 50% csökkent a kereslet

Jóval nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban erősen visszaesett az ingatlan.com friss elemzése szerint, amely az év első hónapját jellemző tendenciákat ismerteti.


 


 

  • A korábbi évektől eltérő januárt zárt a lakáspiac, elmaradt például a decemberi uborkaszezon utáni felpattanás a keresletben-kínálatban.
  • Az eladó ingatlanok iránti kereslet országos szinten 50 százalékkal csökkent éves összevetésben.
  • A választék ugyanakkor jelentősen nőtt: az eladó lakások kínálata közel 30 százalékkal bővült.
  • A feladott lakóingatlan-hirdetések számát nézve országos szinten 6 százalékos a csökkenés éves összevetésben. Ezzel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos volt a bővülés.

Jóval nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban erősen visszaesett az ingatlan.com friss elemzése szerint, amely az év első hónapját jellemző tendenciákat ismerteti.

Miért volt más ez a január?

A kereslet nagyjából éves összevetésben 50 százalékkal csökkent, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott eladó használt lakóingatlanhirdetések száma 6 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor a teljes kínálat meghaladta a 130 ezer lakást és házat, ami pedig közel 30 százalékos bővülésnek felel meg

- mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az okokat ismertetve hozzátette:

A korábbi években a január rendre erősen indult, a decemberi uborkaszezont felpattanás követte. Ez azonban most a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt elmaradt. A bázishatást is meg kell említeni, tavaly januárban ugyanis sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon, mivel az inflációs félelmek miatt a lakáspiacon kerestek helyet a megtakarításuknak.

A szakember szerint a tavalyi élénk évkezdethez hozzájárult a kedvezményes feltételekkel elérhető, támogatott zöldhitel is. Egyrészt az új lakások iránti keresletet pörgette fel, emellett az új lakásba költözők egy része a használt lakások piacán adta el a meglévő ingatlant. Idén viszont ez a konstrukció már nem érhető el.

Kereslet-kínálat az országon belül

Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28-36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el.

A feladott hirdetések számát nézve az országos csökkenéssel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos bővülés következett be.

Balogh László szerint a keresleti és a kínálati oldal felemás változása összességében a piacon maradó vevők számára a korábbi hónapokhoz képest még kedvezőbb helyzetet jelent az erősödő alkupozíció miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlanpiac

gazdaság

infláció