Itt vásárolnak be az élelmes magyarok: ennyit spórolhatunk, ha áruccanunk a határon

MTI   
  Megosztom
Itt vásárolnak be az élelmes magyarok: ennyit spórolhatunk, ha áruccanunk a határon

Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-infláció az Európai Unióban, és az árstop eltörlésével az üzemanyag is jelentősen drágult. Az az RTL Házon kívül stábja Romániában és Szlovákiában vizsgálta meg az ottani helyzetet. A kérdés valójában nem is az volt, hogy megéri-e a szomszédban vásárolni, hanem inkább az, hogy mennyire

A HelloVidék arról már cikkezett, mennyire éri meg most Ausztriában vásárárolni, az RTL Házon kívül stábja pedig arra kereste a választ, mennyit spórolhatunk, ha Szlovákiába vagy Romániába ruccanunk át egy tankolásra vagy egy nagybevásárlásra.

Szlovákiában 29, Magyarországon egy év alatt viszont 49 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a Világbank decemberi adatai szerint. Gulyás Gergely tavaly ősszel ezt azzal indokolta, hogy Magyarország közel van a háborúhoz. Mindenhol magas az infláció, mindenhol négy évtizedes rekordokat dönt, de ott a legmagasabb, ahol az országok közel vannak a háborúhoz. Ukrajnától Szlovákia és Románia sincs messzebb, sőt, az árak mégsem szálltak el annyira, mint nálunk - jegyezték meg.

A kiválasztott menü, amihez a stáb bevásárolt, a bolognai spagetti volt. Szlovákiában a bolti bevásárlást a zöldségeknél kezdék, ahol rögtön találak is akciós 250 grammos koktélparadicsomot.

69 cent, hogyha az átszámoljuk magyar forintra, körülbelül 280 forint körül van.
Geri emlékei szerint Magyarországon körülbelül 800-900 forintot kell fizetni érte. Egy kiló hagymát átszámítva körülbelül 400 forintért találunk. A darált hús kilója 2 euró 60 cent, így egy fél kiló nagyjából 1000 forintba kerül. Egy 200 grammos reszelt mozzarellát 2 euró 90 centért találtunk, ez átszámolva 1140 forint

- közölték.

Mi a helyzet Romániában?

Rimaszombattól 340 kilométerre, Kübekházán a polgármester, Molnár Róbert várta a stábot, őt a romániai Nagyszentmiklósra kísérték el vásárolni. Kiderült, nemcsak tankolni érdemes Romániában, nemcsak a benzin olcsóbb arrafelé:

Kiszámoltuk, hogy egy nagybevásárlással, amikor egy hónapra vásárolunk be, 20-30 ezer forintot spórolunk. Amit ott megvettünk 70 ezerért, nálunk lett volna 100 ezer. Három gyerek van, és nagyon meg kell gondolnunk, hogy mit mire költünk

- mondta el a stábnak a polgármester.

Hornyák József, a Portfolio szakértője szerint a választások előtti óriási pénzosztások, a gyenge forint, az árstopok, de az adó- és béremelések is közrejátszottak a magyar inflációs rekordban.

Összességében az inflációnak nagyjából a feléért külső tényezők, másik feléért belső tényezők okolhatók, és nyilván az is jelentősen hozzájárult, amikor a kormányzat kivetette az újabb különadót, például a kiskereskedelmi szektorra is – amit szinte egyik pillanatról a másikra beépítettek a fogyasztói árakba a vállalatok

– közölte a szakértő a Házon kívülnek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bevásárlóturizmus

bevásárlás