Óriási a baj, száz éve nem látott ilyet a magyar vidék: víz alatt a legelők, mi lesz így?

MTI   
  Megosztom
Óriási a baj, száz éve nem látott ilyet a magyar vidék: víz alatt a legelők, mi lesz így?

Utoljára 1915-ben volt annyira csapadékos a január, mint az idén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte, hogy háromszor több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban. Somogyban sok helyen vízben állnak a legelők, a szántók - írta a Sonline.hu.

Nagy a baj a hazai földeken - írta meg a Somogy megyei lap. Nem tudják kiengedni az állatokat a legelőkre, annyi csapadék esett az utóbbi időszakban. Ráadásul az előjelzések szerint marad a csapadékos időjárás, számíthatnak még utánpótlásra.

Vízben úszik minden, kénytelen vagyok külön etetni az állatokat, de a magas takarmány­árak miatt nem könnyű a helyzet. Szerencsére még van saját bálánk, de naponta 5-6 biztosan elfogy

– mondta el a kaposszerdahelyi gazdálkodó, Bojtor József.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a lap megkeresésére közölte: Somogyban nem volt szükség eddig belvízvédelmi intézkedésre. Adataik szerint hétfőn a Balaton átlagos vízállása 94 centiméter volt.

Megtelt a csertői, a somogyapáti, a marcali tó, de a nagyberki tóban a 8 millió köbméter vízből eddig 4 millió köbméter van meg

– mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. elnök-vezérigazgatója. Náluk nagy szükség volt erre a téli csapadékra, a tavalyi aszályos idő miatt megcsappant a tavak vízmennyisége. Jelenleg a kitelepített halakat őrzik, és megkapták az engedélyt a kormoránok gyérítésére és a madarak riasztására is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szántók

időjárás

esőzés

meterológia