Fontos dátum közeleg: millióktól esik el az, aki erre a határidőre nem figyel

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos dátum közeleg: millióktól esik el az, aki erre a határidőre nem figyel

Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat. A NAK falugazdászai az ügyintézés érdekében rövidesen felveszik a kapcsolatot az érintett gazdálkodókkal, hogy az új meghatalmazás rendelkezésre álljon a várhatóan 2023 áprilisában induló egységeskérelem-beadási időszakra - olvaható a NAK közleményében.


 


 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – amellett, hogy törvényi kötelezettsége az e-közigazgatás kiépítése – egyre szélesebb körben kívánja alkalmazni az elektronikus ügyintézést. Ezzel ugyanis további agrártámogatások lehívásában tud majd segíteni a gazdálkodóknak, egyúttal hozzájárulva azok gyorsabb kifizetéséhez. Másrészt rugalmasabbá válhat a kapcsolattartás is a mintegy 400 ezres tagsággal.

Minden évben a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a NAK falugazdászai nyújtják be Magyarországon. Tavaly megközelítőleg 162 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ebből 108 ezret a falugazdászok közreműködésével. A falugazdászok a gazdálkodók által adott meghatalmazás útján nyújtják be az egységes kérelmeket. Az idei évben a jogszabályi változások és az említett elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt szükséges ezen meghatalmazások megújítása.

A NAK a jövőben is biztosítani kívánja az egységes kérelmek kamarai segítséggel történő ingyenes benyújtását. Annak érdekében, hogy az új meghatalmazások rendelkezésre álljanak a várhatóan 2023 áprilisában induló egységeskérelem-beadási időszakra, a falugazdászok már most megkezdik az új szabályoknak megfelelő kamarai meghatalmazások nyilvántartásba vételét. Ezért a falugazdászok rövidesen felveszik a kapcsolatot azokkal a gazdálkodókkal, akik rendszerint a közreműködésükkel adják be a kérelmet. A NAK arra kéri a gazdákat, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében ők is keressék a falugazdászokat, különösen akkor, ha telefonos elérhetőségük megváltozott, vagy azt nem adták meg korábban.

Az új kamarai meghatalmazás a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben, valamit a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások igénybevételével összefüggő elektronikus kérelmek benyújtását elősegítő kamarai meghatalmazásokkal kapcsolatos szabályokról szóló 1/2023. (I. 12.) AM rendeletben foglaltak szerint kerül nyilvántartásba vételre.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

agrár