Több mint egymilliárdért fejlesztenek: a közlekedés is könnyebb lesz a megye szívében

HelloVidék   
  Megosztom
Több mint egymilliárdért fejlesztenek: a közlekedés is könnyebb lesz a megye szívében

Újabb elnyert forrásokból fejlesztik Dunakeszit. A Pest megyei városban inkubátorházat építenek, amely irodákat kínál a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, valamint korszerűsítik a volt pszichiátriai épületet is. Az egyenként 400-400 millió forintos pályázatok mellett meghosszabbítják a korábban elkészült kerékpárutat is.

Ennek összköltsége meghaladja az 570 millió forintot, amelyhez 300 millió forint támogatást ítéltek meg, a különbözetet saját forrásból biztosítja az önkormányzat – olvasható a dunakeszipost.hu cikkében, amiről a magyarepitok.hu számolt be.

A fejlesztésnek köszönhetően a Pallag utcánál összekapcsolják a városi kerékpárút-hálózatot az EuroVelo 6 kerékpárúttal. Így már biciklivel is elérhető lesz a város déli részén található ipari terület munkáltatóinak nagy része, például a Lidl, az Auchan, valamint az itt található közösségi közlekedési eszközök is.

A tervek részletesen:

  • A 2-es sz. Fő úttól a Szent István úti körforgalmi csomópontig (megteremtve a kapcsolatot a 2-es sz. Fő úton addig kiépített egyirányúsított kerékpárutakhoz) kétirányú, önállóan vezetett kerékpárútként,
  • a Szent István utcai kereszteződéstől egyesített gyalog- és kerékpárútként a 2-es sz. Fő út Berek utcai kereszteződéséig,
  • a 2. sz. Fő út Berek utcai kereszteződésétől a Pallag utcai körforgalmi csomópontig tartó szakaszig kétirányú, önállóan vezetett kerékpárútként (megteremtve a kapcsolatot az EuroVelo 6 kerékpárúttal),
  • a 2-es sz. Fő út Pallag utcai körforgalmi csomóponttól a Berek utcai körforgalmi csomópontig tartó szakasz önállóan vezetett kerékpárútként,
  • a Berek utcai körforgalmi csomóponttól indulva a Pallag utcai szervizúton a Nádas utcáig tartó szakaszon kétirányú kerékpáros nyomként,
  • a Nádas utcától az Auchan parkolóban kialakítandó B+R parkolóig, illetve a BKK által üzemeltetett 104-es és 126-os buszok megállójáig lehet majd eljutni (így biztosítva a közúti közlekedéshez kapcsolódó intermodiális kapcsolatot, átszállási lehetőséget).

A tervezett nyomvonal egy részére már tervekkel és építési engedéllyel rendelkezik az önkormányzat, de szükség van további tervezési feladatok elvégzésére. A kivitelezési munkák várhatóan 2023 első félévében kezdődhetnek meg, és 2024-ben elkészülhet az új kerékpárút.

Segítség a helyi vállalkozásoknak

A volt Sweet Point területén, amelyet még 2018-ban vásárolt meg a város, felújítják a lelakott épületet. Itt egy inkubátorházat alakítanak ki, amely egy kereskedelmi, ipari és szolgáltató létesítmény lesz azoknak a vállalkozásoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját irodában dolgozni. A tervek szerint később itt hoznák létre a Közüzemi Nonprofit Kft. végleges helyét is. Erre 400 millió forintot nyert a Pest vármegyei város. A területen működik többek között a VSD (Városi Sportegyesület Dunakeszi) jégpályája, és itt található a város ÖKO-udvara is.

Új egészségközpontot alakítanak ki

Az önkormányzat korábban bővítette és felújította a Dunakeszi szakrendelőt (SZTK). A projekt keretén belül 2020-ban új épületet kapott a pszichiátria, és megvalósult a szakrendelő teljes körű rekonstrukciója és bővítése is. Erről lapunk részletesen beszámolt még 2021-ben, a kivitelezést a LATEREX Építő Zrt. végezte el.

A most elnyert 400 millió forintból a pszichiátria régi épületét újítják fel úgy, hogy egy új emeletet kap az építmény és a belső tereket is teljesen átalakítják.

A földszinten gyermekorvosi rendelőnek és védőnői szolgálatnak, az emeleten felnőtt fogászatnak megfelelő helyet alakítunk ki

- részletezte Dióssi Csaba polgármester. Az épület a Fő út – Cserkész utca sarkán található. A fejlesztéssel érintett körzetek: IV. gyermekháziorvosi körzet, V. fogorvosi körzet, I.-X-XVII. védőnői körzet.

Az átfogó fejlesztési hullám keretében megvalósulhat a ravatalozó és a Közüzemi Nonprofit Kft. épületének energetikai korszerűsítése is. Mindkét helyszínen homlokzati hőszigetelést, nyílászáró cseréket, a napelemes rendszer telepítését és a fűtési rendszer korszerűsítését tervezik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

beruházás

fejlesztés

ápítkezés

dunakeszi

kerékpárút

pest megye