Több mint egymilliárdért fejlesztenek: a közlekedés is könnyebb lesz a megye szívében

HelloVidék   
  Megosztom
Több mint egymilliárdért fejlesztenek: a közlekedés is könnyebb lesz a megye szívében

Újabb elnyert forrásokból fejlesztik Dunakeszit. A Pest megyei városban inkubátorházat építenek, amely irodákat kínál a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, valamint korszerűsítik a volt pszichiátriai épületet is. Az egyenként 400-400 millió forintos pályázatok mellett meghosszabbítják a korábban elkészült kerékpárutat is.

Ennek összköltsége meghaladja az 570 millió forintot, amelyhez 300 millió forint támogatást ítéltek meg, a különbözetet saját forrásból biztosítja az önkormányzat – olvasható a dunakeszipost.hu cikkében, amiről a magyarepitok.hu számolt be.

A fejlesztésnek köszönhetően a Pallag utcánál összekapcsolják a városi kerékpárút-hálózatot az EuroVelo 6 kerékpárúttal. Így már biciklivel is elérhető lesz a város déli részén található ipari terület munkáltatóinak nagy része, például a Lidl, az Auchan, valamint az itt található közösségi közlekedési eszközök is.

A tervek részletesen:

  • A 2-es sz. Fő úttól a Szent István úti körforgalmi csomópontig (megteremtve a kapcsolatot a 2-es sz. Fő úton addig kiépített egyirányúsított kerékpárutakhoz) kétirányú, önállóan vezetett kerékpárútként,
  • a Szent István utcai kereszteződéstől egyesített gyalog- és kerékpárútként a 2-es sz. Fő út Berek utcai kereszteződéséig,
  • a 2. sz. Fő út Berek utcai kereszteződésétől a Pallag utcai körforgalmi csomópontig tartó szakaszig kétirányú, önállóan vezetett kerékpárútként (megteremtve a kapcsolatot az EuroVelo 6 kerékpárúttal),
  • a 2-es sz. Fő út Pallag utcai körforgalmi csomóponttól a Berek utcai körforgalmi csomópontig tartó szakasz önállóan vezetett kerékpárútként,
  • a Berek utcai körforgalmi csomóponttól indulva a Pallag utcai szervizúton a Nádas utcáig tartó szakaszon kétirányú kerékpáros nyomként,
  • a Nádas utcától az Auchan parkolóban kialakítandó B+R parkolóig, illetve a BKK által üzemeltetett 104-es és 126-os buszok megállójáig lehet majd eljutni (így biztosítva a közúti közlekedéshez kapcsolódó intermodiális kapcsolatot, átszállási lehetőséget).

A tervezett nyomvonal egy részére már tervekkel és építési engedéllyel rendelkezik az önkormányzat, de szükség van további tervezési feladatok elvégzésére. A kivitelezési munkák várhatóan 2023 első félévében kezdődhetnek meg, és 2024-ben elkészülhet az új kerékpárút.

Segítség a helyi vállalkozásoknak

A volt Sweet Point területén, amelyet még 2018-ban vásárolt meg a város, felújítják a lelakott épületet. Itt egy inkubátorházat alakítanak ki, amely egy kereskedelmi, ipari és szolgáltató létesítmény lesz azoknak a vállalkozásoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját irodában dolgozni. A tervek szerint később itt hoznák létre a Közüzemi Nonprofit Kft. végleges helyét is. Erre 400 millió forintot nyert a Pest vármegyei város. A területen működik többek között a VSD (Városi Sportegyesület Dunakeszi) jégpályája, és itt található a város ÖKO-udvara is.

Új egészségközpontot alakítanak ki

Az önkormányzat korábban bővítette és felújította a Dunakeszi szakrendelőt (SZTK). A projekt keretén belül 2020-ban új épületet kapott a pszichiátria, és megvalósult a szakrendelő teljes körű rekonstrukciója és bővítése is. Erről lapunk részletesen beszámolt még 2021-ben, a kivitelezést a LATEREX Építő Zrt. végezte el.

A most elnyert 400 millió forintból a pszichiátria régi épületét újítják fel úgy, hogy egy új emeletet kap az építmény és a belső tereket is teljesen átalakítják.

A földszinten gyermekorvosi rendelőnek és védőnői szolgálatnak, az emeleten felnőtt fogászatnak megfelelő helyet alakítunk ki

- részletezte Dióssi Csaba polgármester. Az épület a Fő út – Cserkész utca sarkán található. A fejlesztéssel érintett körzetek: IV. gyermekháziorvosi körzet, V. fogorvosi körzet, I.-X-XVII. védőnői körzet.

Az átfogó fejlesztési hullám keretében megvalósulhat a ravatalozó és a Közüzemi Nonprofit Kft. épületének energetikai korszerűsítése is. Mindkét helyszínen homlokzati hőszigetelést, nyílászáró cseréket, a napelemes rendszer telepítését és a fűtési rendszer korszerűsítését tervezik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

beruházás

fejlesztés

ápítkezés

dunakeszi

kerékpárút

pest megye