Vigyázat, egyre több a csaló a piacon! Gyorsan penészesednek, tűzveszélyesek ezek a házak

HelloVidék   
  Megosztom
Vigyázat, egyre több a csaló a piacon! Gyorsan penészesednek, tűzveszélyesek ezek a házak

A tégla drágulása és beszerzési nehézségei miatt több cég átváltott szerelt technológiás épületek kivitelezésére, ami önmagában nem lenne gond, súlyos problémák forrása lehet azonban, hogy kellő piaci és termékismeret híján félretájékoztatják az építkezőket. A szektornak már nemcsak a kóklerekkel, hanem a fals információkkal is meg kell küzdenie a Világgazdaság írása szerint.

Elterjedt, hogy 50 négyzetméternél kisebb vagy 100 légköbméternél nem nagyobb modulházakra nem kell építési engedély, miközben mérettől függetlenül minden tervezett építményt be kell jelenteni, kivéve, ha kerekeken gurul, mert akkor nem lakóház, hanem lakókocsi vagy mobil ház. Mobil ház pedig csak akkor lehet, ha rendszámmal és forgalmi vizsgával is rendelkezik

– mondta a Világgazdaságnak Kárpáti József, az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (Makész) hét végén újraválasztott elnöke.

Építésiengedély-köteles a 300 négyzetméternél nagyobb épület vagy a nyaraló. A modulház építésének másik alapszabálya, hogy minden épületrésznek, vagyis minden modulnak rendelkeznie kell úgynevezett nemzeti műszaki értékeléssel (NMÉ). A mobil és modulházak építésére is pontosan olyan szabályok vonatkoznak, mint bármely építési termékre. Minden terméknek – legyen szó akár egy egyszerű válaszfalkeretről vagy egy összetett komplett berendezett ház moduljáról –, amelyet az építkezésre azzal a céllal szállítanak ki, hogy azt az építménybe beépítsék, szabványoknak vagy értékeléseknek kell megfelelnie.

A készházpiac bővülése is magával hozza a szerencsevadászok megjelenését. Kárpáti József szerint még csak becslések sincsenek arra vonatkozóan, hogy hányan élnek már olyan helyszíni szerelésű házakban, amelyek gyakorlatilag nincsenek lakóházzá minősítve.

Tipikus eset, amikor az adott épületelem, amelynek nincs NMÉ-jelzése, és az európai minőségtanúsítási jelzést, a CE jelölést sem kapta meg, olyan anyagból és eljárással készült, amely emberi lakhatásra alkalmatlan. A hivatalos minősítést hét szempontnak való megfelelés alapján lehet elnyerni, például tűzbiztonság, statika, páratechnológia, élettartam.

A Makész 2023-ban is védjeggyel tanúsította azokat a vállalkozásokat, amelyek tevékenysége és technológiája minden követelménynek megfelel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

készházak

építkezés

kóklerek

építőipar

csalók