Itt a hivatalos bejelentés: drasztikus rezsiprogram indul Magyarországon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a hivatalos bejelentés: drasztikus rezsiprogram indul Magyarországon

Egy hosszú, 3 napos kormányülés keretében vette sorra a kormány a legfontosabb eseményeket. Ebben egy drasztikus rezsiprogramot jelentett be Gulyás Gergely, írta a Pénzcentrum.

A csütörtök reggeli kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a háromnapos kormányülésen a kormány az előre tervezett napirendek keretében a gazdasági helyzetet is megvitatta. Ezek közül Gulyás Gergely kiemelte a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak tett ígéretét, illetve azt, hogy az átlagbér szerinte meghaladta az infláció mértékét - írta a Pénzcentrum.

A kormány elkezdte folyósítani az inflációval korrigált 13. havi nyugdíjat, és abban bíznak, hogy a 15 százalékkal megemelt nyugdíj idén még infláció felett lehet. Mindezek mellett utalt arra is, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az infláció az év végére egyszámjegyűre csökkenjen. Elmondása szerint 2022-ben 4,7 százalék volt a GDP-növekedés, és Gulyás Gergely elmondása szerint idén sem irreális elvárás a 1,5 százalékos növekedés.

Elkezdődnek a hálózatfejlesztések

Az elmúlt három napban a kormány egy kihelyezett kormányülés keretében többek között az ország energiastratégiájáról is tárgyalt, amelyben komoly szerepet játszik az atomenergia és a megújuló energiaforrások is. Ehhez azonban Gulyás Gergely miniszterelnök szerint hálózatfejlesztésre van szükség, ami akkor jöhet létre, ha sikerül megállapodásra jutni az EU-val és biztosítva lesznek a források, amiknek jelentős részét energetikai beruházásokra tervezi költeni a kormány.

Ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiatervet állított össze: hálózatfejlesztést (villamosenergia és földgáz egyaránt) és egymillió okosmérő telepítését ígérte, illetve a megújuló energiaforrásokra is nagy hangsúlyt fektetne a kormány. Ezen kívül elektromos buszok beszerzését is tervezik, de kitért külön a földgázvezetékek fejlesztésére is. Ugyanis, ha Oroszország nem szállítana kőolajat, akkor csak Horvátországon keresztül jöhetne hazánkba olaj, ezért is kulcsfontosságú ennek a hálózatnak a fejlesztése, ami Horvátországgal közösen fog megvalósulni.

Szó esett az iparfejlesztésről is, azon velül a zöldenergia-fejelsztésről és külön kitért Gulyás Gergely a dunai finomító átállítását többféle kőolaj felhasználására is.

A középületek energetikai fejlesztése is fontos napirendi pont volt: azt akarjuk, hogy ne legyen még egy olyan tél, ahol ekkora áldozatokkal járó szabályokat kell hozni.

Több miniszter lemondott tisztségéről

A kormány többek között megvitatta az uniós helyzetet is, aminek keretében mindenképpen a Brüsszellel való megállapodást szorgalmazzák. Így észszerű kompromisszumokat akarnak kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit.

Gulyás Gergely ezután bejelentette, hogy Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Varga Mihály és Navracsics Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gulyás gergely

pénzcentrum