Őrület, mire készülnek az ukrán határ mellett: mutatjuk, mit akarnak építeni

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, mire készülnek az ukrán határ mellett: mutatjuk, mit akarnak építeni

Stratégiai megállapodást kötött február 9-én egy több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról Döge, Fényeslitke és Komoró polgármesterével az East-West Gate terminál beruházója. A tervezett ipari parkban, melynek területe az öt nyíregyházi ipari zóna összméreténél is nagyobb, minden feltétel adott lesz ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására, valamint a debreceni és nyíregyházi ipari üzemek kiszolgálására. A beruházással az ország keleti felének egyik legjelentősebb ipari-kereskedelmi-logisztikai központja jöhet létre.

Újabb meghatározó lépést jelent Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részének fejlesztésében az a stratégiai megállapodás, amelyet Döge, Fényeslitke és Komoró polgármestere írt alá a fényeslitkei East-West Gate terminál beruházójával. A megállapodás értelmében módosítják a három község településszerkezeti és szabályozási tervét, ami előfeltétele a több mint ötszáz hektáros ipari park kialakításának.

Az ipari park létrehozásának komoly lökést ad, hogy tavaly októberben átadták Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját Fényeslitkén, így a térségben kiváló a logisztikai infrastruktúra bármilyen ipari, kereskedelmi létesítmény kiszolgálására. Az egységes fejlesztési terület kialakításával pedig a további infrastrukturális és energetikai igényeket közös koncepció alapján tudják fejleszteni. Az M34-es autóút elkészültét követően a debreceni és a nyíregyházi ipari üzemek beszállítói és háttérlogisztikai kiszolgálását biztosító cégek betelepüléséhez is minden feltétel adott lesz.

Ötszáz hektárt meghaladó méretével a két-három éven belül kiépülő ipari park az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét, a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét.

A kormány prioritásként kezeli az északkelet-magyarországi térséget, ahol nemcsak tehetséges fiatalok és szorgalmas emberek vannak, hanem munkahelyteremtés és munkaerő is. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen színvonalú terminált valósított meg az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. a térségben az elmúlt évben, mert az ehhez hasonló beruházásokkal tudjuk hazacsábítani és megtartani a fiatalokat. Nagy szükség van a tervezett ipari park létrehozására, mert a térség fejlesztéséhez ki kell tudni szolgálni a gazdasági társaságokat, szükségük van olyan területekre és logisztikai infrastruktúrára, amely vonzó számukra. A munkám során minden segítséget meg fogok adni ahhoz, hogy ez a cél sikeresen teljesüljön

– mondta Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

A tavaly átadott, világszínvonalú East-West Gate terminál fontos beruházás, de ahhoz, hogy erősödjön a térség, további fejlesztésre van szükség. A terminál beruházója ezt felismerte, és együttműködést ajánlott az önkormányzatoknak. Olyan munka kezdődik most el, amely egyaránt hasznos a településeknek, az itt élőknek, a térségben működő vállalkozásoknak és a beruházni szándékozóknak

– mondta Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője.

A kontinens legnagyobb intermodális vasúti termináljának megépítése után újabb víziónk megvalósítását kezdjük el a térségi önkormányzatokkal és a vármegyével közösen. Az egységes fejlesztési területen kiépülő ipari park nemcsak a három település, hanem Kisvárda, Záhony és az egész térség fejlődésének a motorja lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők helyben találjanak munkát

– mondta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szabolcs-szatmár-bereg megye

ukrajna

döge

fényeslitke

komoró

beruházás

építkezés

ipari park