Egyre durvább a közhangulat az akkugyár miatt: elképesztő, ami Debrecenben történik

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre durvább a közhangulat az akkugyár miatt: elképesztő, ami Debrecenben történik

A környéken élők a megélhetésüket féltik a vízhiánytól. Sok környékbeli azonban úgy látja: inkább a Gugyorihoz hasonló települések ivóvízellátását kellene végre megoldani.

Se munkaerőből, se vízből, se áramból nincs túlkínálat, a kormány mégis elkötelezte magát, hogy egy erősen szennyező iparág összeszerelő országává teszi Magyarországot. Egy Debrecen melletti településen, Gugyoriban a gödi példa alapján is félnek, hogy mi lesz a kutak vizével a kínai akkumulátorgyár beindulása után. Az üzem közműveire a kormány 111 milliárd forint közpénzt költ, miközben a környékbeli családok évtizedek óta várnak a vezetékes víz bekötésére. A helyi tüntetők ellen közben megkezdődött az országos politikai harc- hangzott el az RTL Házon kívül riportjában.

Sok környékbeli úgy látja: inkább a Gugyorihoz hasonló települések ivóvízellátását kellene végre megoldani. Debrecennek ugyanis nincs folyója, a gyár ellátását máshogy kell megoldani, miközben a vízhiánytól sok gazdálkodó már most is a megélhetését félti.

Mindenféleképpen meg kéne oldani a vizet, az öntözési lehetőséget

– közölte az RTL-nek Tóth József, aki szerint az öntözőrendszerek és a vízelvezető árkok rendbetételére régóta nem jut elég pénz, a csatornákat pedig már benőtték a fák.

A Mezőföldön elterülő Iváncsához hasonlóan Debrecen mellett is a környék jó minőségű termőföldjeire építenek akkumulátorgyárat.

Talán a legrosszabb földeket kellene kiválasztani erre. Azt a termelést, ami ott kiesik, azt már nem lehet pótolni

– teszi hozzá a gazdálkodó.

Illés-Rácz Mariann, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnökségi tagja szerint a környéken élők a hatalmas beruházásról nem kaptak elég tájékoztatást. A vízfogyasztással kapcsolatban a városvezetés azt közölte: napi 25 ezer köbméter alatt lesz, a kormányhivatal honlapjára azonban kiraktak egy tanulmányt, amely szerint nehezebb napokon a 60 ezer köbmétert is elérheti. A dokumentumot két nap után eltüntették, a városháza szerint a szakértő tévedett.

Teljes a bizalmatlanság most már a hatóságokkal szemben, hiszen már körülbelül a negyedik verzió jön elő, hogy körülbelül mennyi is lesz itt a vízigény

– mondja Illés-Rácz Mariann.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

akkumulátor

akkumulátor telepítés

akkumulátorgyár