Újabb részletek derültek ki a rezsiemelésről: durva mi megy ezekben a vidéki városokban

Portfolio   
  Megosztom
Újabb részletek derültek ki a rezsiemelésről: durva mi megy ezekben a vidéki városokban

A magyar háztartások 21%-a mind a gáz-, mind az áramfogyasztás terén túllépte az átlagfogyasztásként meghúzott határt a rezsiemelés előtti egy évben, további 6,8%-a csak a gázból, 33,6%-a pedig csak az áramból lógott túl azon, így elméletileg akár a háztartások 61,5%-át is kedvezőtlenül érintették volna a tavaly nyáron bevezetett új rezsiszabályok – derült ki a KSH legfrissebb Statisztikai Szemléjében megjelent tanulmányból. A valóság azonban ettől kedvezőbb lett, igaz ez inkább az időjárásnak, mint a spórolásnak köszönhető.

Ahogy a Portfolio írja, éppen ez, illetve a lakások állaga és a vezetékes gáz magas elterjedtsége okozhat fejtörést a döntéshozóknak. Az is fontos, hogy az átlagfogyasztási határ 120%-ánál többet fogyasztó háztartások aránya az ország rengeteg településén akár egyharmados is lehet, és közülük 271 ezer olyan háztartás van, amelyekben csak 60 éves vagy annál idősebb személy él.

Az eredmények alapján a kormányzati döntéshozók számára is releváns megjegyzéseket tettek a kutatók. A vizsgálataik alapján ugyanis gyakorlatilag azt állapították meg, hogy vannak az országban gócpontok, ahol nagyobb az egy főre jutó gázfelhasználás, és valószínűbb, hogy az adott településen több gázt használnak, ha a környező településeken is többet fogyasztanak (illetve kevesebbet, ha a környező településeken is kevesebbet).

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Úgy fogalmaznak:

Az eredményeket úgy is interpretálhatnánk, hogy a nagyobb közösségek kollektív energiatudatossági attitűdje lehet a döntő, ami területileg koncentráltan lehet jelen az országban, és ez a háttérváltozó áll a földgázfelhasználás különbségei mögött

- igaz ezt a hipotézist egy későbbi tanulmányban érdemesnek tartják részletesen is körbejárni. Ezzel együtt is megjegyzik:

A döntéshozók számára igen fontos eredmény lehet, hogy nem lehet generális – az egész országra vonatkozó általános – döntéseket hozni a fogyasztáscsökkentést szorgalmazó beavatkozások során, hanem térben koncentrált beavatkozásra van szükség.

További részletek a Portfolio teljes cikkében olvashatók, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

portfolio

központi statisztikai hivatal

ksh

gáz

gázfogyasztás

átlagfogyasztás

áram

áramfogyasztás