Jelentős pénzhez juthatnak ezek a vidéki vállalkozók: ezt kell tudni a támogatásról

HelloVidék   
  Megosztom
Jelentős pénzhez juthatnak ezek a vidéki vállalkozók: ezt kell tudni a támogatásról

A tervezhetőség, a kiszámíthatóság és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében ágazati stratégia megalkotására van szüksége a díszkertészeknek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete konferenciáján, pénteken, Tapolcán.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben is számíthat a több mint 100 ezer családnak megélhetést biztosító, mintegy 470 milliárd forint éves árbevételt felmutató díszkertészágazat a kormány segítségre. Kifejtette, tavasztól ismét elérhetővé válnak az MFB Zrt. által működtetett ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok.

Ennek keretében a vállalkozások 20 milliárd forint összegű kedvezményes kamatozású, akár 6 éves futamidejű, azon belül 3 éves türelmi idejű forgóeszközhitelt vehetnek fel 2023. december 31-ig. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt, így a vállalkozások által fizetendő kamat a jelenlegi piaci adatok alapján a rendkívül kedvező 6,7-7,2 százalékos évenkénti szinten alakul - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, az idén január 1-jén életbe lépett Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részét képezi egy teljesen új elem, ami célzottan a díszkertészágazat kisvállalkozásainak igényeire lett szabva, és a kertészeti ágazat számára kialakított egyéb támogatási konstrukciók mellett hirdetik meg.

Nagy István kitért arra is, hogy az aszály megmutatta a zöldfelület-gazdálkodás és a tájgazdálkodás jelentőségét.

Ebben a vízvisszatartás és az öntözés nagy hangsúlyt kap. Még nyilvánvalóbbá vált, hogy öntözés nélkül díszfaiskolai tevékenységet nem lehet hosszú távon gazdaságosan folytatni. Ehhez adott segítséget tavaly az öntözésfejlesztési pályázat

– hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető további célként tűzte ki a termelői csoportok, termelői szervezetek és termelői integrációs szervezet megalakulásának és működésének ösztönzését, ami által a gazdálkodók jövedelempozíciójának stabilizálása is erősödhet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

díszkertészet

nagy istván

agrárminiszter

tapolca

konferencia

magyar díszkertészek szakmai szervezete

kamattámogatás