Fű alatt megszavazták: ebben a kisvárosban is akkugyártó-gigaberuházás lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Fű alatt megszavazták: ebben a kisvárosban is akkugyártó-gigaberuházás lehet

Bár csak sejthették, hogy akkumulátorgyárról van szó, a kisteleki képviselő-testület tagjai mégis megszavazták, hogy egy, az előterjesztésben közelebbről meg nem nevezett gigaberuházás számára sürgősséggel adjanak el földterületeket – írta meg a 24.hu. Nemcsak a lakosság, hanem a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét és a terv részleteit.


 

Az utóbbi időben Debrecenben, Gödön, Győrben és az ország több más településén is magasra csaptak az indulatok a tervezett akkumulátorgyár-beruházások miatt. Bár a tiltakozások visszatérő eleme, hogy a helyiek megkérdezése nélkül született döntés a projektekről, a kisteleki képviselők többsége mégis úgy látta, a földeladás részleteit nem kell jobban firtatni. A pénzügyi bizottság vezetője azt hangoztatta, ennyi információ alapján is lehet felelősségteljes döntést hozni, aki pedig nem képes dönteni, annak nem biztos, hogy „testhezálló” feladat a képviselőség - írta a 24.hu.

Nagy Sándort, a csongrádi kisváros polgármesterét a 24.hu telefonon érte el, aki elismerte, hogy valóban egy akkumulátoripari fejlesztés terveiről van szó, és azt emelte ki, hogy a 12 hektáros területet az elmúlt évtizedben számtalanszor próbálták eladni, sikertelenül. Legalább 50-60 projektlehetőség merült fel, de egyik sem zárult sikerrel, szerinte ezért fontos, hogy most éljenek a lehetőséggel, mert meglátása szerit egy ilyen beruházás a munkahelyteremtéssel és az adóbevételekkel „rendbe tenné a várost”. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a testület nyolc-egy arányban támogatta az előszerződés megkötését.

A polgármester azt is elárulta a 24.hu-nak, hogy az emlegetett kínai-koreai cég a Mercedes és BMW beszállítója, a két német autógyártó számára készít akkumulátor-részegységeket.

Bár ilyen nagy beruházás esetében nem ártana előre tisztázni, hogy ki is pontosan a beruházó, és mit szeretne csinálni a területen, nem beszélve a tevékenysége esetleges környezetterhelő hatásairól, ez a januári testületi ülés jegyzőkönyve szerint nem történt meg. A polgármester annyi információt árult el a képviselőknek, hogy egy miskolci vállalkozással, az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel tárgyalt a 12 hektáros terület értékesítéséről, mely egy „kínai-koreai befektető” számára keres megfelelő helyet.

Az is kiderült, hogy a befektetőnek olyan területre van szüksége, ahol ki lehet elégíteni a majdani gyár meglehetősen magas víz- és energiaigényét. A jegyzőkönyv szerint a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy 1500 forintos négyzetméteráron kösse meg a megállapodást a céggel.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akkumulátor

akkumulátor telepítés

akkumulátorgyártás