Érik a botrány: elvenné a kübekházi iskola épületét a katolikus egyház

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a botrány: elvenné a kübekházi iskola épületét a katolikus egyház

A katolikus egyházhoz kerülhet a kübekházi iskola és óvoda épületének tulajdonjoga az önkormányzattól – írta meg a szeged.hu. Hétfőn kapták meg a levelet, hogy az egyházmegye igényt tart a 450 millió forint értékű ingatlanvagyonra. Egy tavaly decemberi törvénymódosítás értelmében ha a köznevelési intézményt működtető egyház bejelenti az igényét az állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, akkor meg is kapja azokat.


 


 

Hatalmas kereszt jelzi a Csongrád-Csanád megyei Kübekháza iskoláján, hogy a katolikus egyház működteti az intézményt. 13 éve adta át az iskola fenntartását az önkormányzat, hogy megmentse a működését. Később az óvodát is átvette az egyház. A polgármester szerint mostanáig nagyon jól működtek együtt - közölte az RTL Híradója.

Evőeszközöket vettünk az óvodásoknak, most készül a sószobájuk, a fejlesztőszobájuk, az öltözőjük, a vezetői irodájuk. És akkor derült égből villámcsapásként ért bennünket, hogy a törvény erejénél fogva ha az egyház bejelenti az igényét, akkor nincs apelláta, az önkormányzatoknak föl kell tartani a kezüket, és át kell adni az ingatlanvagyont

– magyarázta a Híradónak Molnár Róbert polgármester.

Hétfőn kapták meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye levelét a püspök aláírásával, hogy igényt tartanak a kübekházi iskola és óvoda 450 millió forintot érő épületeire – erről a szeged.hu írt először. Az Országgyűlés a kormánypárti képviselők szavazataival

Teljes bizonytalanságba kerülnek az önkormányzatok, hogy bemehetnek-e majd abba az épületbe, lesz-e beleszólásuk a programokba, a különböző szabadidős tevékenységekben igénybe veheti-e majd az önkormányzat az az épületet? Attól félek, hogy nem

– nyilatkozta a TV-nek a polgármester.

Azt nem tudni, hogy mikortól veszi tulajdonba az egyházmegye a kübekházi iskolát és óvodát, az RTL kérdésére ugyanis a hivatalos szervek nem válaszoltak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egyház

önkormányzat

iskola