Íme a magyar vidék szuperzöldségei: bárhol megteremnek, mégis horror áron vesszük a piacokon

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Íme a magyar vidék szuperzöldségei: bárhol megteremnek, mégis horror áron vesszük a piacokon

A húsvétot megelőző böjti időszak húshagyó keddel kezdődik, és hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A böjti szokások kialakulásának hátterében vallási és egészségügyi okok állnak, a böjt önfegyelemre és lemondásra tanít, segíti szervezetünk öngyógyító folyamatait. Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, a magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt nemcsak a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, de a várható élettartamot is növelhetik. Így legalább ilyenkor, a böjti időszakban érdemes többször a tányérra tenni a tavasz zöldségeit. Utánajártunk, melyek a legnépszerűbbek, és milyen áron kaphatóak most a piacokon. 

A korai zöldségek még egészen zsengék, üdék, tavasszal a zöldség kínálat nagy, de leggyakrabban retekkel, tormával, zellerrel és céklával találkozhatunk ilyenkor a hazai piacokon, melyeknek húsvét előtt különösen fontos szerep jut az étkezésünkben.

Tavaszi zöldségek

A márciusi termények között kiemelkedőek a hagymafélék. Korai zöldség az újhagyma és a medvehagyma is, pikáns ízük és magas C-vitamin tartalmuk segíti a megfázások leküzdését, és fertőtlenítő hatással is bírnak, de serkentik a keringést, a szív- és érrendszernek is jüót tesznek.

A korai zöldségek közé sorolható a madársaláta is. Ez az apró zöldség márciusban a legzsengébb. Ideális vitaminforrás salátákba, vagy köretként. Magas vastartalmának köszönhetően serkenti a vérképzést és B6-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatással van az idegrendszerre. Magas folsavtartalma segíti a pihentető alvást és a kismamákat segíti a magzati fejlődés megfelelő tápanyagainak biztosításában.

A friss hónapos retek már márciusban betakarítható, a friss zöldségek kedvelői örömére. A retekfélék rostban gazdagok, ezért serkentik az emésztést. Ez a tavaszi zöldség serkenti a máj és az epe működését, a sárgaság tüneteit is képes enyhíteni. Kalcium, magnézium, kálium és vastartalma is magas.

A káposztafélék és a sárgarépa egész évben kaphatóak, a friss petrezselyem ilyenkor tavasszal pedig rengeteg ételt feldob, amellett nagyon egészséges is, így sokan keresik a piacokon. A lenti diagramon jól láthatóak a nagybani piacokon ezen zöldségek árai.

Ilyen zöldségeket, gyümölcsöket vehetünk most a piacon

Az AKI PÁIR (Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer) adatai szerint a 8. héten a törökországi származású gömbparadicsom kilogrammonként1500, az olaszországi 1450 forint áron került a Budapesti Nagybani Piac választékban. A Görögországból származó szamócát 2550 forint/kilogramm áron kínálták. A belföldi gumós zeller ára 34 százalékkal volt magasabb (370 forint/kilogramm) 2022 1–8. hetében, mint az előző év azonos időszakában. A cékla ára 54 százalékkal 258 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Budapesti nagybani piaci körkép - előtérben az import

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 8. héten a Spanyolországból importált 40–47 mm-es gömbparadicsomot 1600, a fürtös paradicsomot 1620 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették, ami az előbbinél 39, az utóbbinál pedig 31 százalékkal haladta meg a 2022. évi azonos heti árakat. A törökországi származású gömbparadicsom kilogrammonként 1500, az olaszországi 1450 forint áron került a kínálatba ugyanekkor, míg hazai termesztésből származó gömb és fürtös paradicsom nem szerepelt a választékban.

A belpiaci száraz fehér és tarkabab az előző évi 8. hetivel megegyező 900 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a kínálatba, míg a sárgaborsó annál 41 százalékkal magasabb áron, kilogrammonként 360 forintért. A tárolási, lédig kiszerelésű karalábé az 52 héttel korábbival csaknem megegyező, 240 forint/kilogramm, a primőr 230 forint/darab áron (+5 százalék) került a választékba. Hazai karfiolt a megfigyelt héten nem árusítottak, míg az olaszországi importárut a 2022. azonos hetit jelentősen meghaladó, 887 forint/kilogramm áron értékesítették.

A belföldi Idared 278 és a Golden almák 320 forint/kilogramm ára egyaránt 7 százalékkal emelkedett, a külpiaci származású, fajtajelöletlen alma 400 forint/kilogramm ára 11 százalékkal csökkent a tavalyi 8. hetihez viszonyítva. A Görögországból származó szamócát 2550 forint/kilogramm áron kínálták.

Ahogy a fenti diagramból is látszik, a vöröshagyma termelői ára a nagybani piacokon Debrecenben nem éri el a 300 forintot, míg Szegeden meghaladja azt. A lilahagyma viszont már mindkét településen több mint 300 forintba kerül, míg a kelkáposzta kilóára Debrecenben 450 forint körül mozog, Szegeden pedig csak 300 forint. A fekete reteknél is az látható, hogy Debrecenben jóval többet kérnek el érte, mint Szegeden, előbbi helyen 300 forintnál is többe kerül, míg utóbbi helyen 250 forint körüli áron kapható.

A kora tavasz sztárjai: a torma, a zeller és a cékla piaca

Torma

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A KSH adatai szerint 1316 hektárról 8,86 ezer tonna tormát takarítottak be 2021-ben. A KSH adatai szerint a tormakivitel mennyisége 21 százalékkal 7,62 ezer tonnára csökkent, míg értéke 6 százalékkal 4,23 milliárd forintra nőtt 2022 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Az export kétharmada Németországba és Lengyelországba irányult. Az import éves szinten nem jelentős, a vizsgált időszakban 10 százalékkal volt kevesebb (20,9 tonna), mint egy évvel korábban.

A Budapesti Nagybani Piacon 2022-ben a belföldi friss torma termelői ára 6 százalékkal haladta meg (1123 forint/kilogramm) az egy évvel korábbit, 2023 1–8. hetében nem volt jelen torma a kínálatban.

Legtöbb ipari torma a Hajdúságban terem itthon

Ez a régió olyannyira meghatározó a termesztésben, hogy az itt termelt gyökér "hajdúsági torma" néven oltalom alatt álló eredetmegjelölést is kapott 2009 őszén. A teljes országos termőterület 1450 hektár körül van, ebből 1400 hektár található az említett termőkörzetben.

A hazai adatok szerint ipari mennyiségben csak Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik a tormát. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonnát gyűjtenek be, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is. A megtermelt hazai mennyiség 20-25 százalékát értékesítik belföldön, 12-15 ezer tonnát pedig alapanyagként szállítunk a nyugat-európai országokba. A tormatermesztés éves kézimunkaigénye hektáronként pedig 120-150 munkanap.

A hazai tormafogyasztás leginkább a húsvét ünnepéhez köthető, ahogy arról korábban írtunk, és szinte csak ekkor eszik a magyarok, pedig élettani hatásai miatt a rendszeresebb felhasználása is ajánlott. Hiszen tele van vitaminokkal és hasznos tápanyagokkal. Ma a tormát a legtöbben feldolgozott formában vásárolják, mert az erős, irritáló illóanyagok miatt az otthoni elkészítése kevésbé népszerű.

Zeller

Az Eurostat adatai szerint 2022 első tizenegy hónapjában gumós zellerből Hollandia 3 százalékkal kevesebbet (84,1 ezer tonna), Belgium 6 százalékkal többet (17,6 ezer tonna) értékesített a közösség belső piacán, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai szerint Magyarországon 221 hektárról 5,06 ezer tonna gumós zellert takarítottak be 2021-ben. A gumós zeller külkereskedelmi egyenlege negatív, a behozatala (elsősorban Hollandiából) 21 százalékkal 2,3 ezer tonnára csökkent, kivitele pedig 124 százalékkal 1,9 ezer tonnára bővült 2022 első tizenegy hónapjában az előző évihez képest. Az import kétharmada Hollandiából érkezett, a kiszállított áru legnagyobb célpiaca Románia volt, 60 százalékos részesedéssel.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi, kilogrammos kiszerelésű gumós zeller ára 370 forint/kilogramm (+43 százalék), a darabos kiszerelésű terméké 299 forint/darab (+18 százalék) volt 2022-ben. Az idei év első nyolc hetében a kilogrammos kiszerelésű termék ára 34 százalékkal 370 forint/kilogrammra emelkedett, a darabos kiszerelésű 26 százalékkal magasabb (341 forint/darab) áron volt jelen a kínálatban, mint egy évvel korábban. A hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 51 százalékkal 417 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Cékla

A KSH adatai szerint Magyarországon 218 hektárról 6,03 ezer tonna céklát takarítottak be 2021-ben. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból és Olaszországból) 9 százalékkal 7,1 ezer tonnára nőtt, a kivitel (döntően Romániába) 5 százalékkal 966 tonnára csökkent 2022 januártól novemberig tartó időszakában az előző év azonos periódusához képest.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla ára 15 százalékkal 238 forint/kilogrammra emelkedett 2022-ben az előző évihez képest. Az idei év első nyolc hetében a belföldi cékla ára 54 százalékkal volt magasabb (258 forint/kilogramm), mint 2022 azonos időszakában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldségek

torma

cékla

zeller

aki

aki páir