Ezen múlhat, mi lesz az árstop után: hatalmas fegyver van a boltok kezében

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezen múlhat, mi lesz az árstop után: hatalmas fegyver van a boltok kezében

Gabriel Makki, a Kifli frissen kinevezett új ügyvezető igazgatója a vállalat legnagyobb változásairól, a szortimentjük sajátmárkás felduzzasztásáról, valamint az alacsonyabb jövedelmi rétegűek megcélzásáról beszélgetett a Pénzcentrummal. De az is szóba került, milyen összetevők határozhatják meg leginkább, mennyibe fognak kerülni a most még árstopos termékek, ha április 30-al ténylegesen kivezetik az ársapkát.


 


 

Pénzcentrum: 2,5 éve készítettem az első interjúmat a Kiflivel, azóta te vagy a harmadik ügyvezető igazgató, akivel interjút készítek. Mit gondolsz, miért ennyire nehéz hosszú távon betölteni ezt a pozíciót?

Gabriel Makki: Teljesen más cég vagyunk most, mint korábban. 2019-ben indítottuk el a vállalkozást, de már 2023 van, és a helyzet egészen más. Ma naponta több ezer ügyfelet szolgálunk ki. Tehát úgy gondolom, hogy egy vállalat életének különböző szakaszai eltérő vezetést igényelnek. Elődöm, Klekner Péter nagyszerű munkát végzett, minden megvan a jövőbeli növekedéshez, és az én feladatom tovább vinni vállalatot ezen a pályán.

Mennyire játszott szerepet a sok vezetőváltásban a koronavírus-válság alatti rendkívüli növekedés?

Úgy gondolom, hogy a koronavírus-járvány nagyon nehéz volt mindenkinek, mind a cégnek, mind az ügyfeleinknek. De, amikor a szolgáltatásunkkal beléptünk a magyar piacra, egyértelműen megkérdőjeleztük a meglévő piaci szokásokat, és ehelyett egy nagyon vonzó ajánlattal álltunk elő.

Az elődöd 5 évre tervezett a cégnél, ebből viszont csak kettő lett. Neked van bármekkora időintervallum a fejedben?

Nem hiszem, hogy ez ennyire konkrét, inkább úgy gondolkodom, mintha küldetésem lenne az itteni csapattal. Ez azonban egy nagyon szilárd vágy, szeretném, ha minden egyes budapesti háztartást a Kifli szolgálna ki, vagy legalább kipróbálnák azt. Mindenki megérdemli, hogy jó minőségű élelmiszerekhez és termékekhez jusson hozzá anélkül, hogy órákat kellene vásárolnia, szaladgálnia az üzletekben. Nincs erre konkrét menetrendünk, de azt látni kell, hogy még mindig a felszínét kapargatjuk annak a potenciálnak, ami Magyarországon van, ezért nagyon motivált vagyok.

Amikor a Kilfi elindult Magyarországon, az volt a rólunk kialakult kép, hogy kiváló minőséget adunk, de meglehetősen drágán. Ez ma már nem így van, a vállalat teljesen versenyképes bárkivel, és mára a választékunk is egyre kielégítőbb lehet bárki számára.

Novemberben az elődöd azt mondta, személy szerint üdvözli az árstop bevezetését, még akkor is, ha ő ezt máshogy vitte volna véghez. Neked mi a véleményed az élelmiszerár-stopról és úgy általánosságban is az árstopokról?

Amit szeretnék kiemelni, az az, hogy az élelmiszerárak stabilitása kiemelkedő fontosságú. Ez azért van, mert csak stabil árak mellett tudják a vásárlók kiszámítani a költségvetésüket.

A cégcsoportunknál egyébként azokban az országokban, ahol az állam nem vezetett be hivatalos árakat, mi magunk is befagyasztottuk jó néhány termék árát. Tehát az irány hasonlónak mondható.

A téma forró, április 30-án most már hivatalosan is lejárna a központi árstop. A kérdésem az, hogy a kalkulációitok szerint, ha vannak ilyenek, mennyivel kerülhetnek többe az érintett élelmiszerek az árstop lejárta után?

Ez leginkább attól függ, hogy a piac hogyan reagál erre az egészre, nehéz bármi konkrétat mondani. A korábbi tapasztalatiam azt mondatják velem, hogy amikor ezt megszüntetik, a kiskereskedők mindegyike saját stratégiát fog keresni arra vonatkozóan, hogyan lehet lenyűgözni a vásárlóit, és ez az árakban is tükröződik majd. Jó néhány forgatókönyvet lehetne most felvázolni erre.

Pontos százalékaitok például a csirkemellre vagy a tojásra akkor nincsenek?

Nincsenek, és most nem is lehetne pontosan megmondani. Például az infláció lassult az elmúlt hónapokban, de nem tudjuk, hogy milyen mozgások lesznek az ársapka megszüntetése után.

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

árstop

kifli

gabriel makki