Fontos bejelentés érkezett a miskolci és zalaegerszegi járóbeteg-ellátásról: rengeteg beteget érint

MTI   
  Megosztom
Fontos bejelentés érkezett a miskolci és zalaegerszegi járóbeteg-ellátásról: rengeteg beteget érint

Bővítették a kapacitást, és rendelőket újítottak fel a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás terén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában egy összesen mintegy 3 milliárd forintos beruházás részeként. Közel 284 millió forintos pályázati forrásból korszerűsítik a zalaegerszegi járóbeteg-szakrendelő épületbelsőjét a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - mondta el sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója.

Bővítették a kapacitást, és rendelőket újítottak fel Miskolcon

A pénteki sajtóbejáráson Breitenbach Sándor műszaki igazgató elmondta, a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás fejlesztése 2021 novemberében kezdődött, a projekt részét képezi a járóbeteg-ellátás fejlesztése, az égési osztály felújítása, és épül egy összekötő folyosó a Gyermekegészségügyi Központ és a mentőhelikopter leszállópályája között. A projektrész a műtők felújításával, bővítésével zárul majd.

Részletezte: a gyermeksürgősségi és baleseti járóbeteg-ellátásra szolgáló rendelőket mintegy 800 négyzetméteren újították fel, de az épületrészt bővítették is több mint 400 négyzetméteren.

Elkülönítették a sebészeti és belgyógyászati jellegű gyermekellátási tevékenységeket, valamint kialakítottak egy triázs előminősítő helyiségcsoportot is, ahol a beérkező betegeket sürgősségi szempontok alapján osztályozzák.

Ezen beruházás megvalósulásával a projekt harmadik részét zárhatjuk majd le. Még tart a terület használatba vételi engedélyezése, de a tervek szerint április 1-től bevonhatjuk a betegellátásba - tette hozzá.

Révész János főigazgató "kiemelt és stratégiai jelentőségűnek" nevezte a gyermekgyógyászati ellátást az intézmény életében, ennek megfelelően számos beruházást hajtottak már végre, a központ több osztályát is felújították, bővítették az elmúlt években.

Hozzátette, a most zajló projekt a "legnagyobb ívű beruházás" ezek között, a mintegy 3 milliárd forintos európai uniós forrás 90 százalékát építészeti jellegű fejlesztésekre, a többit a műszerpark korszerűsítésére fordítják.

Papp János, a gyermeksebészeti, traumatológiai és égési osztály vezetője ismertette, a gyermeksebészet - az országban az ötödikként - 1956-ban alakult meg a Semmelweis Tagkórházban, a megyei központi kórházba 1976-ban költöztek át.

Az osztály "az országban a legnagyobb alapterületű, a legtöbb betegággyal és a legszélesebb profillal rendelkezik", évente 27-28 ezer járóbeteget látunk el, 4500-5000 osztályos beteget kezelünk, tavaly 2800 műtétet hajtottunk végre - mondta.

Indul a felújítás Zalaegerszegen is

Gasztonyi Beáta arról számolt be, hogy a nemrég kezdődött, mintegy 400 millió forintból őszig megvalósuló külső energetikai korszerűsítés után elkezdődött az ötszintes, még az 1970-es években épült rendelőintézet belső felújítása is.

A projekt részeként fejlesztik a járóbeteg-szakellátáshoz szükséges költséghatékony gép-, műszer- és eszközállományt az elavult eszközök cseréjével, illetőleg új, korszerű eszközök beszerzésével, a képalkotó diagnosztika fejlesztésével, az orvosi és ápolási munkát észszerűsítő, egyszerűsítő korszerű eszközök beszerzésével - sorolta a főigazgató.

Hozzátette, hogy kicserélik a rendelőintézeti bútorokat, felújítják a rendelőket és a kezelőket, továbbá kicserélik a padozatot, a világítást és újrafestik a falakat. Az épület mindegyik szintjén teljesen megújulnak a tömbösített vizesblokkok, amelyeket az átalakítás eredményeként mozgáskorlátozottak is használni tudnak.

A várhatóan szeptemberre befejeződő modernizálás érinti a bőrgyógyászati járóbeteg-ellátást, a fizioterápiás helyiséget, az urológiai, az ortopédiai, a sebészeti, a belgyógyászat-gasztroenterológiai rendelőket, továbbá a fül-orr-gégészet audiológiai rendelőit és az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályhoz tartozó fájdalomambulanciát - ismertette Gasztonyi Beáta.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

zalaegerszeg

kórház

kórházfelújítás