Veszedelmes kártevő pusztítja a kerteket: a szakértők szerint így védekezz ellene

Agrárszektor   
  Megosztom
Veszedelmes kártevő pusztítja a kerteket: a szakértők szerint így védekezz ellene

Óriási károkat képesek okozni a krumplibogarak a kertekben, aki valaha is termesztett már burgonyát, biztosan találkozott már a pusztítót kártevővel. Komoly nehézséget okoz a burgonyabogárral vívott harcban, hogy nehéz ellene védekezni, természetes ellensége ugyanis Magyarországon nem igazán van, van azonban jó néhány trükk, amit bevethetünk ellene. Az Agrárszektor összegyűjtött pár természetes, illetve pár vegyszeres és biológiai módszert is, amellyel távol tarthatjuk a krumplibogarakat a kertünktől.

Íme, az Agrárszektor szerint ezek a legjobb módszerek a krumplibogár ellen:

1. Tartsd tisztán a kertet és környékét

Ahhoz, hogy kisebb valószínűséggel jelenjenek meg a krumplibogarak a kertünkben, fontos, hogy tisztán tartsuk a portát és az udvart. Mentes legyen a telkünk/területünk a törmelékektől, a levágott fűtől, illetve a különböző levágott növényi részektől is igyekezzünk minél hamarabb megszabadulni, emellett figyeljünk arra, hogy a tűzifát ne közvetlenül a földön tároljuk, hanem legalább 5 centiméter felette, egy erre kialakított külön kis részen.

2. Növénytársítás

Számos módszert kipróbálhatunk a krumplibogár ellen, ha mindenképpen vegyszermentesen akarjuk megszüntetni a problémát. Általánosan elterjedt növényvédő technika a növénytársítás, amelyet, ha helyesen alkalmazunk, és megfelelő, úgynevezett burgonyabogár-taszító növényeket ültetünk egymás mellé, akkor könnyedén elriaszhatjuk a kártevőt a kertünktől. Ezek jellemzően olyan növények, amelyek vagy a rovar számára erős szagot bocsátanak ki, vagy pusztán csak mérgezőek számára. Ültessünk körömvirágot, bazsalikomot, kaprot és krizantémot, ha szeretnénk távol tartani a krumplibogarakat a növényeinktől.

3. Kevésbé sikeres módszer: természetes ellenségek

Mivel a krumplibogár egy invazív rovarfaj, csak kevés természetes ellenséggel rendelkezik. A Magyarországon őshonos madarak, hüllők és emlősállatok közül némelyik fogyasztja a rovart, azonban ezek legjobb esetben is csak gyérítik az állományt, nem szorítják vissza azt tűrhető mennyiségűre - éppen ezért a kutatók számos praktikát próbálnak bevetni a krumplibogár ellen, több-kevesebb sikerrel (például parazitoidok rovarok és gombák, ragadozók).

4. Használd a kezed

Ha nem undorodunk a rovaroktól túlzottan, egyszerűen össze is szedhetjük őket kézzel, vagy lesöpörhetjük a lárvákat tollseprűvel. A lárva a gazdanövény nélkül, étlen-szomjan nehezen marad életben, sokszor előfordul, hogy hamarabb kimerül, mint vissza tudna mászni a helyére. Ez a módszer inkább a kisebb kertekben, házikertekben alkalmazandó.

5. Vetésforgó

A krumplibogár és más kártevők ellen hatékony védekezés a vetésváltás, vagyis vetésforgó alkalmazása, amellyel a következő évi fertőzést előzhetjük meg, hiszen a kártevők a talaj felső rétegeiben kialakított kamrácskáikban telelnek át. Ennek az a lényege, hogy a kertünk különböző pontjaira igyekezzünk minden évben más növényeket ültetni.

6. Megfelelő fajtaválasztás

A nyár közepén fejlődő imágók károsításának elkerülése érdekében ültessünk korán érő fajtákat a kertbe. Keressünk olyan krumplifajtákat, amelyek 80 napnál rövidebb idő alatt érnek be, és megfelelően tárolhatók betakarítás után.

Vegyszeres és biológiai fegyverek a krumplibogár ellen

1. Szappanos víz

A szappan és a víz elegye hatékony lehet a krumplibogarak ellen, mindössze annyit kell tennünk, hogy megtöltünk egy spray-palackot vízzel, adunk hozzá 8-12 csepp szappant, majd jól összerázzuk az oldatot. Ha ez megtörtént, permetezzük az elegyet közvetlenül a kártevőre a növényen. Ez a módszer biztonsággal használható a kertben, hiszen nem káros sem az emberre, sem pedig a növényre.

2. Neem olaj

Érdemes kipróbálni a krumplibogarak ellen a neem olajat is, nagyon jó vegyszermentes megoldás, nem káros sem az emberre, sem pedig a növényre se. Töltsünk fel egy spray-palackot vízzel és adjunk hozzá 1-2 evőkanál neem olajat, valamint 1 evőkanál kasztíliai szappant, rázzuk össze az elegyet és permetezzük a növény azon területeire, ahol a burgonyabogarak előfordulnak, esetleg már láthatóak a pusztításuk nyomai. Ismételjük meg az oldat alkalmazását 2-4 naponta, és ne feledkezzünk meg a levelek fonákjáról sem, hiszen a lárvák ott károsítanak!

3. Használj vegyszereket

Ha nem ódzkodsz a permetszerek alkalmazásától, és úgy látod már minden módszert kipróbáltál, de nem jártál sikerrel, a vegyszeres megoldásokat is érdemes lehet bevetni. Arról, hogy éppen milyen növényvédő-szereket lehet a kiskertekben, vagy akár a nagyobb kertészetekben alkalmazni a krumplibogár ellen, érdemes folyamatosan tájékozódni a hivatalos oldalakon, például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) portálján.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kártevő

kártevő irtás

krumpli

krumplibogár