Na, ettől padlót fogsz: még szezon sincs, de már ennyi kérnek el egy lángosért a Balatonnál

HelloVidék   
  Megosztom
Na, ettől padlót fogsz: még szezon sincs, de már ennyi kérnek el egy lángosért a Balatonnál

A balatoni büfék többsége még nem nyitott ki, és a gyorsan változó környezetben nem is tudják pontosan megmondani, hogy milyen árakkal terveznek, de a G7 cikke szerint az biztosra vehető, hogy a lángos ára jóval drágább lesz a tavalyi évhez képest. 900 forint alatt ne is álmodozzunk róla!

A G7 friss balatoni lángos-körképe szerint 2022-ben a sima lángos jellemzően 800-1000 forintba került a Balatonnál, a sajtos-tejfölös pedig 1200-1600 forintba. Idén azonban ezt az olcsónak számító magyaros gyorskajánkat is elérte az árdrágulás, így nehezen lehet majd lángost kapni 900 forint alatt, a sajtos-tejfölös ára pedig akár a 2000 forintot is elérheti.

A Badacsony Bisztró két hete nyitott meg a téli szünet után. Tavaly nyár óta lángosai jellemzően 25-45 százalék körül drágultak:

  • a sima 650 forint helyett 950 lett (+46 százalék)
  • a sajtos 990 forint helyett 1350 (+36 százalék)
  • a sajtos-tejfölös 1250 forint helyett 1550 (+24 százalék)

Egy keszthelyi büfé tulajdonosa úgy tervez, hogy a sima lángos tavalyi 700 forintos árát 900-ra emelik, a legnépszerűbb sajtos-tejfölösét pedig 1500-ról nagyjából 1900-ra. Hasonló mértékű, 20-30 százalékos emelést tart elképzelhetőnek egy balatonlellei lángosos is.

A közeli nagykereskedőnél 30 százalékos áremelés volt tavalyhoz képest, az árakat muszáj lesz ahhoz igazítanunk

– mondta a lellei lángosos vezetője a G7-nek.

Egy alsóörsi büfében – amely már megnyitott – ugyanúgy 1000 forint a sima lángos, mint a tavaly, bár a sajtos-tejfölös 200 forinttal 1700-ra drágult.

Az évről évre növekvő árak miatt volt olyan lángosozó, amely már tavaly is érezte, hogy csökkent a forgalom (bár a bevétel nem), most pedig többen is említették, hogy az elmúlt évek legnehezebb időszakára készülnek. “Túléltünk két pandémiás meg egy háborús nyarat, de ez lesz a legnehezebb. Mostanra fognak az emberek úgy leereszteni anyagilag, hogy örülünk, ha lejönnek egyáltalán hozzánk

– mondta a keszthelyi lángosos.

Az idei évben a talpon maradás, a lét a kérdés

– mondta a cikk elején említett Badacsony Bisztró tulajdonosa, aki 40 éve dolgozik vállalkozóként.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lángos

balaton

nyár

szezonalitás

szezon

infláció