Újabb kihívásnak kell megfelelni a magyar gazdáknak: így változott egy fontos uniós szabályozás

Agrárszektor   
  Megosztom
Újabb kihívásnak kell megfelelni a magyar gazdáknak: így változott egy fontos uniós szabályozás

A növényvédő szerek és hatóanyagok kivonása hazánk európai uniós csatlakozása óta meglevő kihívás, amely főleg a korábban használható szerek újraengedélyezésénél szokott felmerülni - mondta Görög Róbert, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy az uniós stratégiák fő céljaival jellemzően mindenki egyet szokott érteni, ám a kidolgozásuk során komoly hiányosságok tapasztalhatóak. 

Ahogy az Agrárszektor beszámolt róla, a konferencián Görög Róbert előadásában kifejtette, hogy mire számíthatnak a magyar termelők, növényvédőszer-gyártók és szaktanácsadók a következő időszakban, és hogy hogyan lehet fellépni a növényvédő szerek egyre komolyabb problémává váló hamisítása és illegális forgalmazása ellen.

Míg régen a természetből jöttek a növényvédelmi kihívások, a károsítók és a kórokozók képében, most már inkább az íróasztal mellől, szabályozási tervezetek formájában kell ezekkel szembenézni

- mondta Görög Róbert, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője. A szakember elmondta, hogy a növényvédő szerek és hatóanyagok kivonása nem újkeletű probléma Magyarországon, gyakorlatilag már az európai uniós csatlakozással elkezdődött.

Görög Róbert külön kiemelte azt is, hogy a növényvédő szerek hamisítása, illegális forgalmazása hatalmas problémát jelent az EU-ban. Mint mondta, az illegális forgalmazás a teljes értékesítés 14%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy ha a bűnözők összeállnának egy vállalkozásba, akkor az forgalom alapján a harmadik legnagyobb cég lenne Európában. Ennek gátat szabni csak úgy lehet, hogyha a termelők csak ellenőrzött, biztonságos forrásból vásárolnak növényvédőszert.

Mire számít a szakember a közeljövőt nézve? Milyen nehézségek tapasztalhatók az ágazatban? Erről többet ide kattintva olvashatunk, az Agrárszektor teljes cikkében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

növényvédő szer

növényvédőszerek

növényvédelmi kihívások

magyar növényvédelmi szövetség

portfolio agrarium 2023 konferencia