Döbbenetes számokat közölt a Duna House: meredek zuhanásban a hazai ingatlanpiac

MTI   
  Megosztom
Döbbenetes számokat közölt a Duna House: meredek zuhanásban a hazai ingatlanpiac

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat 2,7 milliárd forint jutalékot ért el az első negyedévben, ami 36,0 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest és 2,9 százalékkal kisebb az előző negyedévinél - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.


 


 

A tájékoztatás szerint Magyarországon a franchise ingatlanközvetítésben 43,5 százalékkal estek éves szinten a jutalékbevételek a megemelkedett hitelkamatok és a vásárlóerő csökkenése miatt.

Lengyelországban 13,4 százalékkal csökkentek a jutalékbevételek az előző év azonos időszakához képest, a negyedéves csökkenés mértéke 5,8 százalék volt.

Olaszországban a felvásárolt Realizza hálózat jutalékbevétele 102 millió forintot tett ki, amely az előző negyedévhez képest 1,5 százalékos növekedés, a bázisidőszakhoz viszonyítva 2,4 százalékos visszaesés.

A saját tulajdonú irodák negyedéves jutalék volumene január és március között 377 millió forintot tett ki, amely 40,1 százalékos csökkenés.

A lengyel saját irodák negyedéves jutalékbevétele 25,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 17,1 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévhez képest.

A cseh saját iroda negyedéves jutalékbevétele 34,9 százalékkal esett éves szinten és 42,3 százalékkal az előző negyedévhez viszonyítva.

A tranzakciós számok a magyar piac főbb szegmenseiben 47-51 százalékkal zuhantak az év első három hónapjában éves alapon, azonban márciusban az adásvételek száma már meredek emelkedést mutatott. A lengyel piacon már növekedést mért a Duna House az ügyletszámokban, így pozitív növekedési kilátásokkal kezdődhet a 2023-as év - írták a vezetői összefoglalóban.

A közvetített hitelvolumen a január és március közötti időszakban 32,2 százalékkal, 142 milliárd forintra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A teljes kihelyezett hitelállomány kétharmadát, 91 milliárd forintot (252 millió euró) a 38 irodával működő olasz leányvállalat, a Hgroup csoport adta, amely forintban 8,4, euróban 14,1 százalékos csökkenést jelent 2022 első negyedévéhez képest.

A magyarországi hitelkihelyezés az első negyedévben éves alapon 47,4 százalékkal 11,4 milliárdra csökkent. A hiteligénylések összege márciusban 85 százalékos emelkedést mutatott az év első két hónapjához képest - jelezte a Duna House.

A lengyel piacon a hitelkihelyezés volumene éves alapon 61,4 százalékkal zsugorodott január és március között, de az előző három hónaphoz viszonyítva 3,3 százalékkal emelkedett.

A Duna House Holding Nyrt. a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei 558 forinton zártak csütörtökön, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 608, a legalacsonyabb 395 forint volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

ingatlanpiaci elemzés

duna house