Egyre több gazda akasztja szögre a hivatását: elfogyhatnak a magyar gazdaságok?

Agrárszektor   
  Megosztom
Egyre több gazda akasztja szögre a hivatását: elfogyhatnak a magyar gazdaságok?

A felmérések szerint 2020-ban több mint 9 millió, különböző méretű gazdaság működött az Európai Unió területén. Ez a szám még akár impresszív is lehetne, ám a statisztikák szerint 2005 és 2020 között megközelítőleg több mint 5 millió gazdaság szűnt meg az Európai Unióban. A legnagyobb mértékű csökkenés a vegyes gazdálkodású vállalkozásokat érintetett, őket követték az állattenyésztésre szakosodott gazdaságok, a lista végén pedig a növénytermesztésre szakosodott farmok álltak. Magyarországon a felmérések szerint a vizsgált időszakban mintegy félmillió gazdaság szűnt meg, de ez jellemzően a legkisebb méretű ilyen vállalkozásokat érintette.

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió területén 9,1 millió gazdaság működött 2020-ban. Ez azonban a becslések szerint 5,3 millióval kevesebb mezőgazdasági vállalkozást jelent, mint 2005-ben, ami azt jelenti, hogy a gazdaságok száma körülbelül 37%-kal csökkent egy alig 15 éves időintervallum alatt - derült ki az Eurostat oldalán nemrég megjelent elemzésből.

A felmérést most az Agrárszektor vette górcső alá, mint írták az adatokból kiderült, hogy a legnagyobb csökkenés a vegyes gazdálkodású és az állattenyésztésből élő vállalkozásokat érintette, míg a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozásoknál jóval kisebb (de azért még így is csaknem 20%-os) volt a megszűnések aránya.

Kiemelték azt is, hogy a kisgazdaságok voltak az elmúlt időszak legnagyobb vesztesei. Egy másik elemzés is megnéztek, mely rámutatott, a megszűnt gazdaságok túlnyomó többsége (mintegy 87%-a) 5 hektár alatti méretű kisgazdaság volt. És bár a 2005 és 2020 közötti időszakban minden tagállamban kevesebb gazdaság működött, de a legnagyobb mértékű csökkenést Romániában (1,4 millióval kevesebb gazdaság, ami 32%-os csökkenésnek felel meg) és Lengyelországban (1,2 millióval kevesebb gazdaság, azaz 47%-kal) regisztrálták. Ezt követte Olaszország (0,6 milliós, nagyságrendileg 34%-os csökkenéssel), Magyarország (0,5 milliós, azaz 68%-os visszaeséssel), Bulgária (0,4 milliós, vagyis 75%-os csökkenéssel) és Görögország (0,3 milliós, azaz 36%-os gazdaságcsökkenéssel).

Összevetésképpen a Központi Statisztikai Hivatal a 2020-as agrárcenzus előzetes eredményeit összefoglaló 2021-es kiadványa szerint a hazai gazdaságok száma a legutóbbi 2010-es cenzus óta, az akkori mintegy 351 ezerről, folyamatos fogyás mellett 2020-ra 234 ezerre csökkent. A felmérés szerint a csökkenő tendencia elsősorban az állattartással foglalkozó gazdaságokat érintette:

Mi a mezőgazdaság húzóágazata az Európai Unióban és idehaza? Miért vannak gödörben a vegyesgazdaságok? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

gazdaságok

kisgazdaságok

vegyesgazdaságok

növénytermesztés

állattartás

felmérés