Gigaberuházás Mórahalmon: 1,4 milliárd forintot költöttek a fejlesztésre

MTI   
  Megosztom
Gigaberuházás Mórahalmon: 1,4 milliárd forintot költöttek a fejlesztésre

A Gyermelyi Zrt. 1,4 milliárd forintos beruházással létrehozott tojástermelő egységet adott át csütörtökön Máriahalmon, ezzel a vállalat az ország legnagyobb tojástermelő telepét hozta létre.

Nagy István agrárminiszter a létesítmény átadása előtt, Gyermelyen tartott eseményen leszögezte: "az agrárium fejlesztése korparancs. Az egy hektárról kibocsátott termék tekintetében dobogós helyen lévő magyar gazdák jövedelmezősége 53 százaléka az európai átlagnak".

Hozzátette, nélkülözhetetlen a mezőgazdaság modernizációja, szerencsére erre az agrárium szereplői részéről is hatalmas az igény. A fejlesztések azt célozzák, hogy az ágazat minél nagyobb hozzáadott érték előállítására legyen képes. A miniszter elmondta, a következő időszak terveiben 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás és 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználása szerepel.

Mivel a vidékfejlesztési források 50 százalékos támogatási intenzitást jelentenek, így a magyar mezőgazdaságban az elkövetkező három évben 5-6 ezer milliárd forintnyi beruházási fejlesztés indul meg

- tette hozzá Nagy István.

Réthy Csaba, a Gyermelyi Tojás Kft. ügyvezetője elmondta, a máriahalmi telephelyen eddig két, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött, a mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas. A vállalat korábban összesen 540 ezer tojótyúkot gondozott, a fejlesztéssel számuk 680 ezerre emelkedett.

A tervek szerint az éves tojástermelés 140 millióról 170 millió darabra emelkedik, melynek felét héjas tojásként értékesítik, a többit pedig friss tojásként a cég saját tésztagyárában használják fel, naponta akár 700 ezer darabot. A beruházás összértéke 1,4 milliárd forint volt, melyből 700 millió forint magyar állami pályázati forrásból származott.

A Gyermelyi Zrt. farmjain saját takarmánnyal neveli fel a napos csibét jércévé, majd tojótyúkká, így a tojás esetében is megvalósul a kezdetektől kontrollált, biztonságos termékpálya. A takarmánygyárban megtermelt magas minőségű tápok fele a saját farmokra kerül, a fennmaradó mennyiséget pedig külső partnereknek értékesítik. A liszt termelését megalapozó növénytermesztési ágazat 8200 hektáron gazdálkodik 250 termelőt fog össze.

A vállalatcsoport az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagot szaporítja, majd eljuttatja a termelési közösségben résztvevő gazdákhoz. A csoport tésztagyára Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Az üzemben 2022-ben közel 42 000 tonna tészta készült, melynek több mint 35 százaléka külföldön talált gazdára.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyermely

gyermelyi kft

telephely

beruházás

tojastermelő

mórahalom