Itt a belügy bejelentése: brutális béremelést kaphatnak ezek a dolgozók

MTI   
  Megosztom
Itt a belügy bejelentése: brutális béremelést kaphatnak ezek a dolgozók

A Belügyminisztérium (BM) 2023. júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak, és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is.

A belügyi tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztetett: a kormány tavaly év végén jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború és "az Európai Unió okozta szankciós gazdasági nehézségek ellenére is" folytatni kívánja az egészségügyi ágazatban a béremelést.

A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023 júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein (többi között gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli) dolgozók - írták.

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18 százalék.

Közölték: az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése 2023 májusában várható.

A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024 márciusában folytatódni fog - mértékéről később döntenek - áll a kommünikében.

Azt írták, hogy a BM javaslata szerint a júliusi ápolói alapbéremelés mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Úgy folytatták: az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 ezer ember béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az orvosok bére is emelkedett január 1-jével.

Végrehajtotta a kormány a Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is: az orvosoknak ez év elejétől újabb 11 százalékkal emelkedett a bére - fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban volt a 2021 évi alapbérhez képest 21 százalékos ápolói alapbéremelés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

belügyminisztérium

orvos

ápoló