Drágulást hozhat az ukrán import tilalma? Felhívást intéztek az Európai Bizottsághoz

HelloVidék   
  Megosztom
Drágulást hozhat az ukrán import tilalma? Felhívást intéztek az Európai Bizottsághoz

A Visegrádi Országok (V4) agrárkamarái, továbbá bolgár, horvát, észt, litván és román gazdálkodói szervezetek közös felhívást intéztek az Európai Bizottsághoz, ismételten határozottan kérve az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek miatti tarthatatlan helyzet sürgős kezelését.


 


 

A Visegrádi Csoport (V4) agrárkamaráinak ülését 2023. április 24-25-én tartották, a csehországi Brnoban. A tanácskozáson a Szlovák Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara (SPPK), a Lengyelországi Agrárkamarák Országos Tanácsa (KRIR), a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának (AKČR) vezetői, valamint más szakmai szervezetek vezetői vettek részt. Az összejövetel központi témája az ukrajnai mezőgazdasági termékek vámmentes behozatala miatti, mind a négy országot jelentősen érintő drasztikus piactorzulás volt.

A V4 agrárkamarák vezetői továbbra is egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – miként az tervezett volt és a vámok tavalyi eltörlésének oka volt – elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket. Továbbra is komoly és aggasztó probléma az Ukrajnából vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó gabona, repce, hús, tojás, méz, gyümölcsök és egyéb mezőgazdasági áruk megnövekedett mennyisége, ami óriási dömpinget, áresést okoz a piacokon.

– hívják fel a figyelmet a szervezetek.

A V4 tagállamok agrárkamarái is kifejezik szolidaritásukat az ukrán gazdálkodók felé, ugyanakkor felhívják az Európai Bizottság figyelmét, hogy úgy kell segítséget nyújtani, hogy az ne okozzon zavart az uniós mezőgazdasági piacon. Ami kárt pedig már okoztak az átgondolatlan intézkedések, azok terhét közösen kell viselniük az uniós tagállamoknak, támogatást nyújtva az érintett országok gazdálkodóinak.

Bár az Európai Bizottság által jelenleg tárgyalt, a közép-európai gazdálkodóknak juttatandó pénzügyi támogatás a V4 országok agrárkamarái szerint üdvözlendő, de az érintett országok számára javasolt 100 millió eurónál nagyságrendekkel magasabb keretre lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

visegrádi országok

ukrán gabona

európai bizottság

agrárkamara