Tömegével keresik a magyar melósokat külföldön: nyelvtudás se kell az álomfizetéshez

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tömegével keresik a magyar melósokat külföldön: nyelvtudás se kell az álomfizetéshez

Hiába a béremelések, a hazai infláció hatására jelentősen csökkentek a reálkeresetek Magyarországon. A kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatására tovább emelkedhet azon magyar munkavállalók aránya, akik jobb fizetés reményében egy idegen országban vállalnak munkát. A legtöbb külföldi munkára természetesen idegen-nyelvismeretre is szükség van, ám sok olyan álláshirdetésre lehet bukkani a neten, melyekre nyelvtudás nélkül is tárt karokkal várják a dolgozókat. A többnyire nehéz fizikai munkakörbe tartozó pozíciók esetében a szakmai tapasztalat a döntő szempont, a jó munkaerőt pedig akár milliós fizetéssel is honorálják, derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok létszáma ismét a Covid előtti 100 ezer főhöz közelít. A 99 800 fős létszám az egy évvel korábbi adathoz képest 13 ezer fős növekedést jelent. Ha ehhez hozzávesszük, hogy november óta Magyarországon a legmagasabb az infláció, a fizetések pedig egy év alatt több mint 19 százalékot vesztettek a reálértékükből, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy a tömeges elvándorlás (legyen az végleges vagy ideiglenes) a közeljövőben még nagyobb fokozatba kapcsol, írja a Pénzcentrum.

A külföldi munkavállalás egyik sokat hangoztatott alappilére a megbízható idegen nyelvtudás, mely nélkül sokak szerint nem is érdemes belevágni egy ilyen projektbe. A magyarok nagy része az angol és német tudását hasznosítja külföldön, de egyre nagyobb arányban mennek eddig kevésbé felkapott célországokba is dolgozni (pl. Horvátország).

Rövid keresést követően világossá válik, hogy számos állásközvetítő portálon és Facebook csoportokban is előszeretettel hirdetik azokat a külföldi munkákat, melyekhez nincs szükség idegen nyelv ismeretére. Azért azt az elején érdemes leszögezni, hogy a nyelvtudás mindenhol előnynek számít.

Habár az idegen nyelv ismerete ennek a pozíciónak a betöltéséhez nem feltétel, viszont a munka során már elvárják, hogy az ember aktívan fejlessze a tudását. Mindez mondjuk nem egy teljesíthetetlen kihívás, a külföldön való tartózkodás során így is, úgy is felszed valamennyi nyelvtudást az ember.

Egy kicsit több fizetésért hirdettek meg Hollandia több városában is csomagoló pozíciót. Ezek esetében a nettó havi bér 666 ezer és 703 ezer forint között mozog. A nyelvtudás ez esetben sem elvárás, viszont a jó állóképesség annál inkább. Mindez egyébként az általunk talált legtöbb munkalehetőségre is igaz. Túlnyomó részük a nehéz fizikai munkák közül kerül ki, ebből kifolyólag pedig lényegesen több a - jó fizikumú - férfiaknak meghirdetett pozíció.

Szintén havi nettó 666 ezer forinttól hirdetnek raktári betanított munkatársat Hollandiában és Németországban, ahol az egyik legfontosabb fegyvertény a jó egészségügyi és fizikai állapot, illetve a B kategóriás jogosítvány és saját gépkocsi megléte. Ezért cserébe viszont egészen 1 millió forint fölé is emelkedhet a nettó bér, ráadásul túlóra pénz is jár. Németországban céges szállást nyomott áron (78 ezer forintért) biztosítanak, és a munkavállaló munkahely, illetve szállás közti szállítását is vállalják.

Nettó 851 ezer forintért asztalos álláshirdetésre is bukkantunk. Ennek betöltéséhez természetesen asztalosként szerzett szakmunkásbizonyítvány vagy korábbi tapasztalat szükséges, illetve saját autó megléte is fontos szempont a munkába járás miatt. Az idegen nyelvismeretre itt azért nincs szükség, mert a cégnél már vannak magyar nyelvű kollégák, akik tudnak segíteni az ügyintézés és a tanácsadás terén. A teljes bérből érdemes lefaragni a szállás árát, azt ugyanis ez esetben nem állja a munkáltató. A leírás szerint egy közeli panzióban havi 166 ezer forintért lehet szobát bérelni.

CNC gépkezelőként még ennél is magasabb fizetésekkel lehet találkozni Ausztriában és főként Németországban. A bérsáv itt 888 ezer és 962 ezer forint között található, ezt pedig műszakpótlékkal, túlóralehetőséggel, ingyenes szállással, az első kiutazás költségeinek megtérítésével, munkaruha biztosításával egészítik ki. Nyelvtudást nem várnak el, viszont a CNC marógépek vagy esztergagépek kezelésében szerzett tapasztalat elengedhetetlen.

A szerkezetlakatos az első munkakör, mellyel már átlépjük a bűvös nettó 1 millió forintos határt. A szakvégzettség és a szakmában szerezett több éves tapasztalat itt is minimum elvárás, viszont nyelvismeretre ezúttal sincs szükség. Az ingyenes szállás, az első kiutazás megtérítése, a túlórapénz és a teljes körű ügyintézés itt is garantált. Ez utóbbi szintén azért lehetséges, mert már foglalkoztat magyar munkatársat a fogadó cég.

Az egyik legnagyobb szórást a szakácsok körében találtuk, itt ugyanis a kezdőfizetés nettó 555 ezer forinttól egészen 925 ezer forintig terjed, de ritka esetekben még ennél magasabb összeget is ki lehet fogni. A munka többnyire hollandiai és ausztriai szállodákban, éttermekben, síparadicsomokban és tengerparti üdülőkben történik. A legtöbb esetben szükség van legalább társalgási szintű nyelvtudásra, de mi több olyan pozícióra is rábukkantunk, melynél az idegennyelv-ismeret csak opcionálisan volt feltüntetve. Az elvárás szerint ilyenkor legalább a gasztronómiai fogalmak terén képben kell lennünk az adott ország nyelvével. A munkához ingyenes ebéd és ital is jár, néhány esetben nyaraláspénzt is biztosítanak, a legtöbb esetben pedig a szállás is ingyenes vagy egy bizonyos összegig fedezik. A fizetés teljesítményalapon és az eltöltött idő függvényében növekedhet.

Mire érdemes figyelni?

A külföldi munkavállalás megkezdése előtt fontos, hogy körültekintőek legyünk és minden fontos információhoz hozzájussunk. Kormányrendelet rögzíti, hogy a munkaközvetítőnek kötelezően tájékoztatnia kell a munkavállalót a felajánlott munkakör főbb sajátosságairól, így különösen a foglalkoztatáshoz szükséges képzettségről, gyakorlati időről, a foglalkoztatás helyéről, idejéről, az irányadó munkarendről, munkaidő-beosztásról, illetve várható kereseti lehetőségről. Külföldi munkavállalásra irányuló közvetítés esetén a munkát keresőt a közvetítést megelőzően írásban tájékoztatni kell a fogadó ország jogszabályairól is, különösen a foglalkoztatással, a külföldiek munkavállalásával, az idegenrendészettel kapcsolatos szabályokról.

A felsorolásban számos olyan állást is mutattunk, ahol veszélyesek is lehetnek a munkakörülmények. Ilyenkor ragaszkodni kell ahhoz, hogy előre garanciát kapjunk a megfelelő munkavédelmi körülményekre. Végezetül fontos kiemelni: habár a fenti munkákhoz nem elvárás az idegen nyelvtudás, az alapozó szint (A1-A2) megléte mindenképp sokat segíthet mind az álláskeresés, mind a munkavállalás folyamán.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

álomfizetés

nyelvtudás

munkavállalás

külföld

munkaközvetítés