Ezek most a legdrágább vidéki városok: borsos ára van itt a lakhatásnak

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek most a legdrágább vidéki városok: borsos ára van itt a lakhatásnak

Lassult a drágulás az albérletpiacon márciusban. Havi összehasonlításban az országos átlagos lakbérek 0,9 százalékkal, a fővárosiak 0,8 százalékkal nőttek márciusban. Jelentős különbségek láthatóak az országon belül. A közép-dunántúli régióban 1,5 százalékkal csökkentek a lakbérek. Ezzel párhuzamosan a Nyugat-Dunántúlon 0,2 százalékos, Észak-Magyarországon 0,9 százalékos drágulás következett be. A dél-dunántúli, az észak-alföldi és dél-alföldi vármegyékben viszont az országos átlagot meghaladó 1,3-1,9 százalékos drágulás ment végbe. A vármegyeszékhelyek közül a legnagyobb kínálat Debrecen, Szeged és Miskolcon található, ezekben a városokban 150 ezer, 125 ezer és 100 ezer forint volt a bérleti díj április végén - írta az ingatlan.com elemzésében.

Emelkedőn maradtak a lakbérek márciusban. Havi összehasonlításban a bérleti díjak országos átlagban 0,9 százalékkal nőttek, Budapesten 0,9 százalékos volt az emelkedés. Ez lassulást jelent a februári 1,8 és 1,4 százalékos ütemhez képest - egyebek mellett ez derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexét ismertető elemzésből.

Éves szinten még mindig két számjegyű a növekedés. Országos szinten 18 százalékos, Budapesten pedig 19 százalékos bérletidíj-emelkedés volt márciusban. Érdemes a többéves időtávra szóló mutatókat is figyelembe venni. A márciusi átlagos bérleti díjak országosan 24, a fővárosban 20 százalékkal haladták meg a 2020 januári rekordszintet, miközben reálértéken, vagyis az inflációs hatással együtt 13 és 15 százalékos csökkenésről beszélhetünk.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az albérletpiacon a nagyvárosok vannak a fókuszban, a kiadásra kínált lakások 56 százaléka Budapesten, 28 százaléka pedig a megyei jogú városokban található. A szakember az országon belüli különbségeket ismertetve azt mondta: márciusban februárhoz képest a közép-dunántúli régióban 1,5 százalékkal csökkentek a lakbérek. Ezzel párhuzamosan a Nyugat-Dunántúlon 0,2 százalékos, Észak-Magyarországon 0,9 százalékos drágulás következett be, Ugyanakkor a dél-dunántúli, az észak-alföldi és dél-alföldi vármegyékben az országos átlagot meghaladó 1,3-1,9 százalékos drágulás ment végbe egy hónap alatt.

Budapest átlépte a 200 ezres határt

Az ingatlan.com elemzése ismerteti azt is, hogy miként alakultak az albérletárak április végén. Budapesten 220 ezer forintos bérleti díjjal zárja ezt a hónapot, ami 10 ezer forinttal haladja meg a márciusi végi szintet. A legdrágább városrész továbbra is az V: kerület 320 ezer forintos átlaggal. Az II. kerület 300 ezer forinttal áll a második helyen, a harmadikon holtversenyben van az I., a VI. és a XII. kerület egyaránt 250 ezer forintos átlagos lakbérrel. A legolcsóbban havi 134-140 ezer forintért a XVII., a XX. és XXIII. kerületben vehetnek ki lakást a bérlőjelöltek.

Míg a borsodi vármegyeszékhelyen 100 ezer forint az átlagos bérleti díj, a debreceni lakások 150 ezer forintért, a szegediek pedig 125 ezer forintért vehetőek ki. A legdrágább vármegyeszékhely továbbra is Veszprém 182 ezer forintot meghaladó összeggel, a legolcsóbb lakások pedig a salgótarjániak, ezeket 90 ezres átlaggal szerepelnek a kínálatban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

előrejelzés

ingatlan eladás