Záródik a vidék-budapesti árolló: fővárosi áron adják ki a vidéki albérleteket?

HelloVidék   
  Megosztom
Záródik a vidék-budapesti árolló: fővárosi áron adják ki a vidéki albérleteket?

Több mint 70 ezer végzős középiskolás a napokban érettségizik, a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos képzéseire pedig még többen, 78 ezren adták be a jelentkezésüket. Ennek eredményeként pedig több tízezer új bérlő jelenhet meg nyáron az albérletpiacon. Az ingatlan.com pedig legfrissebb elemzésében azt mutatja be, mire számíthatnak a lakásbérlést tervező diákok.

A korábbi években kéz a kézben járt az eladó és kiadó lakások piaca, vagyis ugyanazok a trendek rajzolódtak ki mindkét területen. Idén azonban már más pályán mozog az albérleti és lakáspiac. A bérelhető lakások iránti érdeklődés 10-20 százalékkal mérséklődött éves szinten, miközben a használt lakások iránti kereslet 50 százalékkal esett vissza. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy januárhoz képest 5 százalékkal csökkent a kiadó lakások kínálata. Eközben pedig az eladó lakásoké több mint 30 százalékkal bővült éves szinten. Az adatokból az is kiolvasható, hogy a lakásvásárlást elhalasztó vevők nem jelentek meg tömegesen bérlőként az albérletpiacon

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Ezek a változások az átlagos bérleti díjak alakulásából is láthatók, a KSH–ingatlan.com-lakbérindex szerint márciusban az országos átlagos bérleti díjak 0,8 százalékkal emelkedtek havi szinten, éves összevetésben pedig 18 százalékkal nőttek.

A július végén induló albérletszezon idén olyan lendületet kaphat a több tízezernyi új bérlővel, amit utoljára a koronavírus-járvány előtt láthattunk

- tette hozzá a portál szakértője.

Záródik a vidék-budapesti árolló

Balogh László azt is elmondta, hogy záródik az albérletpiaci árolló, azaz szűkebb lett a budapesti és a fővároson kívüli piacra jellemző bérleti díjak közötti különbség. Ez leginkább abból látszik, hogy a legnagyobb és legkeresettebb egyetemvárosokban, illetve vármegyeszékhelyeken most nagyjából annyiért kínálják a bérelhető lakásokat, mint amennyiért tavaly lehetett Budapesten lakást kivenni. Az egyetemvárosok albérletpiaci felzárkózása nem csak az oktatásnak, hanem a nagyvárosokban történt beruházásoknak is köszönhető, amely sok esetben új munkahelyeket is teremt. A nagyvárosokba költöző új munkavállalók pedig általában az albérletpiacon keresnek maguknak lakhatást.

A portál adatai szerint az átlagos bérleti díj idén május elején Veszprémben 180 ezer, Székesfehérváron 160 ezer, Győrben és Debrecenben 150-150 ezer forint volt. Pécsen és Szegeden egyaránt 130 ezer forint az átlagos bérleti díj, míg Miskolcon ugyanez 100 ezer forint. A fővárosban nagyon széles sávban 135-320 ezer forint között szóródnak az árak. Az V. kerület a legdrágább, a XIX. pedig a legolcsóbb. A legnagyobb albérletkínálattal rendelkező három kerület közül a XIV.-ben 185 ezer, míg a XI. és XIII. kerületben 225-225 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

albérleti díj

albérletárak

vidéki egyetemvárosok

egyetemvárosok