Nagyot kaszálhatnak ezzel az állattal a magyar gazdák: mutatjuk, miért

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagyot kaszálhatnak ezzel az állattal a magyar gazdák: mutatjuk, miért

Sok lemondással, kemény munkával és kevés szabadidővel jár az állattenyésztés. Az ágazat kiszámíthatatlan alakulása és az árak ingadozása sok stresszt okozhat a gazdálkodók számára, de mégis sokan kitartóan dolgoznak benne. Itt a példa, a kemény munka meghozza "bárányát".

Ahogy az Agrárszektor írja, a báránytartás hosszú hagyományokra tekint vissza Magyarországon. Az országban kedvező természeti adottságok és tradicionális gazdálkodási módszerek alkalmazása révén fontos mezőgazdasági ágazattá vált. Hazai tartásban többféle tenyészállat-fajtát tartanak a gazdálkodók, amelyek a különböző természeti és földrajzi adottságokhoz megfelelően alkalmazkodtak a nemzedékek során. Hazai körökben a legelterjedtebb fajták a merinó és a charollais, de nagy népszerűségnek örvend a racka is.

Bár a koronavírus rányomta a bélyegét erre az ágazatra is, mégis rendkívül nagy az igény a magyar húspiacon a bárány- és birkahúsra. Az elmúlt években a magyar bárányhús egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, mind a hazai, mind pedig az exportpiacon. A minőségi bárányhúsra irányuló kereslet növekedése pedig arra ösztönözte a termelőket, hogy fejlesszék a tenyésztési és takarmányozási módszereket, valamint a feldolgozási és értékesítési folyamatokat. Több gazdálkodó is úgy gondolja érdemes folytatni, állományt bővíteni vagy akár újként belefogni.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon ez egy fontos mezőgazdasági ágazat, amely hozzájárul a vidék fenntartható fejlődéséhez és a hagyományos élelmiszerek megőrzéséhez. A báránytartásban rejlő lehetőségek és a magas minőségű bárányhús iránti kereslet további fejlődést és növekedést jósol a jövőben.

Hogy mire számíthatnak a gazdák? Hol kerül eladásra a legtöbb bárány? További részletek az Agrárszektor cikkéből derülnek ki, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állattenyésztés

bárány

báránytartás