Durva csalást követtek el: 64 embert vertek át, így húztak ki rengeteg pénzt a zsebükből

MTI   
  Megosztom
Durva csalást követtek el: 64 embert vertek át, így húztak ki rengeteg pénzt a zsebükből

Hatvannégy sértett megtévesztésével tett szert bevételre, illetve akart pénzhez jutni egy férfi, akit a társaival együtt többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádol a Veszprémi Járási Ügyészség - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Kezdetben, bár törleszteni nem akart, magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá strómancégek alapítására, melyek nevében kezdetben önállóan, később a társával együtt, a teljesítés szándéka nélkül, minél nagyobb előleg megszerzése érdekében építési munkákat vállalt. A vádlottak a beszállítókat és a kivitelezőket megtévesztették, és a beszerzett anyagok vételárát, illetve az elvégzett munkák ellenértékét csak részben vagy egyáltalán nem fizették ki. A szálakat mozgató 48 éves elkövető annak érdekében, hogy a leendő ügyfelekkel elhitesse, jól prosperáló vállalkozásokat működtet, Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és nagy értékű bérelt gépkocsival közlekedett. A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 sértettet ejtett tévedésbe, akiknek összesen csaknem 63 millió forint kárt okozott - ismertették a vádiratban.

Tudatták azt is, hogy a vádlott 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörésekor profilt váltott és egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével kezdett foglalkozni; 2020 októberéig tizenegy hazai gazdasági társasággal került "üzleti" kapcsolatba, a bizalmukat kisebb megrendelések teljesítésével igyekezett elnyerni, később viszont már nem fizetett, csaknem 60 millió forintos kárt okozva.

Ezen túl 2020 áprilisában 10 millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek azzal, hogy 50 százalékos, mintegy 1 milliárd 270 millió forint előleg megfizetése után tud csak szállítani. Fényképes árajánlatot is adott, de a fotókon lévő, raklapokra csomagolt maszkokkal valójában nem rendelkezett és a beszerzésükre sem volt reális lehetősége. A szerződés megkötésére végül nem került sor, így az állami cégnek nem keletkezett kára - írta a főügyészség.

A férfit 64 rendbeli csalással, bűntársait csalással, közokirat-hamisítással, orgazdasággal vádolják; három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, a társaikkal szemben pedig közérdekű munka, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint mindannyiuk esetében a bűncselekménnyel szerzett vagyont érintő vagyonelkobzásra tettek indítványt a Veszprémi Törvényszék felé.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csalás

közokirat-hamisítás

veszprémi járási ügyészség

veszprém megye