Fontos változás jön a nullás bankszámláknál: indulhat a roham a magyar bankokba

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fontos változás jön a nullás bankszámláknál: indulhat a roham a magyar bankokba

Szeptembertől vélhetően több mint 100 ezer magyar kezdi meg az egyetemet és a főiskolát és a fiatalok közül sok ezren választhatják majd anyagi mankó gyanánt idén is a diákhiteleket. Őket célozzák majd az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bank legújabb, extrán kedvezményes számlacsomagjai. De valóban újítást jelentenek ezek a bankszámlák a korábban is élérhető diákszámlákhoz képest?

A kormány 2022 őszén kezdte el a diákhitelek rendszeréhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások körének áttekintését, a diákokra rótt terhek csökkentésének érdekében. Végső döntésük szerint 2023 július 1-től kerülnek evezetésre az újféle, a korábbi piaci kondíciókkal kínált csomagoknál is kedvezményesebbnek szánt, úgynevezett diákhitel számlák. Az új számla forgalmazását a nyílt pályázaton jelentkező pénzintézet közül végül négy bank kezdheti meg, írja a Pénzcentrum.

A 2023 május 17-én lezárt pályazat eredményének értelmében végül az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank forgalmazza majd a rendkívüli kedvezményeket kínáló, új számlacsomagot. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mekkora mértékű változást jelentenek majd ezek a számlák a négy banknál korábban elérhető diákszámlákhoz képest, valamint hogy a kedvezmények a jelenlegi piacon valóban ennyire egyedülállónak számítanak-e.

Gyakorlatilag nullás számlák jönnek

A megállapodási dokumentumokat a bankok tehát a hó közepén kapták kézhez és 5 munkanapuk annak aláírására. Ez minden esetben meg is történt, azonban a csomagok pontos kondícióit a bankok egyelőre még nem hirdették ki. Ennek ellenére az új típusú legfontosabb tulajdonságait a hivatalos kormányzati tájékoztatás alapján már ismerjük. Ezek szerint a négy számlacsomagnál:

Nem lehet számlavezetési díj

  • A netbank és a mobilapplikáció ingyenes kell, hogy legyen
  • Díjmentes kell, hogy legyen a havi számlakivonat
  • Ingyenes kell, hogy legyen a bankkártya használata

A pénzintézetek mindezeken felül további jelentős engedményeket nyújtanak majd a diákhiteles ügyfeleiknek. Az így bankolók kedvezményesen juthatnak majd többek között jelzáloghitelhez és biztosításokhoz, valamint az értékpapír számlákra vonatkozó kedvezmények is lesznek.

Elképzelhető, hogy ezt úgy kell értelmezni, hogy magának a plasztiknak sem lehet díja, még a második évtől sem (ez már komoly engedmény lenne), illetve akár az is, hogy mindféle bankkártyás tranzakció díját elengedik. Ezen kívül az egyenleglekérdezés, a pótkártya kérése és számos egyéb dolog járhat még valamilyen díjtétellel. Az, hogy mindezekért a szolgáltatásokért fizetnünk kell-e, a hivatalos közleményből még nem teljesen egyértelmű, majd csak a bankok által támasztott pontos kondíciók listájából derül ki.

Van ahol csupán a tranzakciós illetéket számolják fel (például a saját bankkal nem rendelkező, de idegen pénzintézet automatájánál ingyenes pénzfelvételt kínáló Gránit Banknál), máshol ez plusz költséggel is jár. Külön érdekesség, hogy az OTP-nél saját automatában 1,49 százalékos költséget számolnak fel a készpénzfelvételért, míg idegen ATM-ből történő felvételnél csupán a 0,6 százalékos illetéket kell megfizetnünk, tehát adott esetben jobban megérheti más banknál intézni ezt az ügyletet. A nagy kérdés, hogy ezek a kondíciók mennyiben térnek majd el az új csomagoknál.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bankolás

bankok

számlavezetés

díjak

diákhitel