Fontos változás jön a nullás bankszámláknál: indulhat a roham a magyar bankokba

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fontos változás jön a nullás bankszámláknál: indulhat a roham a magyar bankokba

Szeptembertől vélhetően több mint 100 ezer magyar kezdi meg az egyetemet és a főiskolát és a fiatalok közül sok ezren választhatják majd anyagi mankó gyanánt idén is a diákhiteleket. Őket célozzák majd az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bank legújabb, extrán kedvezményes számlacsomagjai. De valóban újítást jelentenek ezek a bankszámlák a korábban is élérhető diákszámlákhoz képest?

A kormány 2022 őszén kezdte el a diákhitelek rendszeréhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások körének áttekintését, a diákokra rótt terhek csökkentésének érdekében. Végső döntésük szerint 2023 július 1-től kerülnek evezetésre az újféle, a korábbi piaci kondíciókkal kínált csomagoknál is kedvezményesebbnek szánt, úgynevezett diákhitel számlák. Az új számla forgalmazását a nyílt pályázaton jelentkező pénzintézet közül végül négy bank kezdheti meg, írja a Pénzcentrum.

A 2023 május 17-én lezárt pályazat eredményének értelmében végül az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank forgalmazza majd a rendkívüli kedvezményeket kínáló, új számlacsomagot. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mekkora mértékű változást jelentenek majd ezek a számlák a négy banknál korábban elérhető diákszámlákhoz képest, valamint hogy a kedvezmények a jelenlegi piacon valóban ennyire egyedülállónak számítanak-e.

Gyakorlatilag nullás számlák jönnek

A megállapodási dokumentumokat a bankok tehát a hó közepén kapták kézhez és 5 munkanapuk annak aláírására. Ez minden esetben meg is történt, azonban a csomagok pontos kondícióit a bankok egyelőre még nem hirdették ki. Ennek ellenére az új típusú legfontosabb tulajdonságait a hivatalos kormányzati tájékoztatás alapján már ismerjük. Ezek szerint a négy számlacsomagnál:

Nem lehet számlavezetési díj

  • A netbank és a mobilapplikáció ingyenes kell, hogy legyen
  • Díjmentes kell, hogy legyen a havi számlakivonat
  • Ingyenes kell, hogy legyen a bankkártya használata

A pénzintézetek mindezeken felül további jelentős engedményeket nyújtanak majd a diákhiteles ügyfeleiknek. Az így bankolók kedvezményesen juthatnak majd többek között jelzáloghitelhez és biztosításokhoz, valamint az értékpapír számlákra vonatkozó kedvezmények is lesznek.

Elképzelhető, hogy ezt úgy kell értelmezni, hogy magának a plasztiknak sem lehet díja, még a második évtől sem (ez már komoly engedmény lenne), illetve akár az is, hogy mindféle bankkártyás tranzakció díját elengedik. Ezen kívül az egyenleglekérdezés, a pótkártya kérése és számos egyéb dolog járhat még valamilyen díjtétellel. Az, hogy mindezekért a szolgáltatásokért fizetnünk kell-e, a hivatalos közleményből még nem teljesen egyértelmű, majd csak a bankok által támasztott pontos kondíciók listájából derül ki.

Van ahol csupán a tranzakciós illetéket számolják fel (például a saját bankkal nem rendelkező, de idegen pénzintézet automatájánál ingyenes pénzfelvételt kínáló Gránit Banknál), máshol ez plusz költséggel is jár. Külön érdekesség, hogy az OTP-nél saját automatában 1,49 százalékos költséget számolnak fel a készpénzfelvételért, míg idegen ATM-ből történő felvételnél csupán a 0,6 százalékos illetéket kell megfizetnünk, tehát adott esetben jobban megérheti más banknál intézni ezt az ügyletet. A nagy kérdés, hogy ezek a kondíciók mennyiben térnek majd el az új csomagoknál.

A teljes cikk ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bankolás

bankok

számlavezetés

díjak

diákhitel