Rendkívüli! Döntött az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

HelloVidék   
  Megosztom
Rendkívüli! Döntött az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Megszavazta az Európai Parlament a Magyarország alkalmatlanságát megállapító állásfoglalást - írja az Euronews. Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, 144 szavazott ellene.

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát arra, hogy betöltse az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A dokumentum szerint a kormány rendre megsérti az EU alapvető értékeit, gyengíti a magyar jogállamiság állapotát és nem működik együtt Brüsszellel, ezért a Tanácsnak mielőbbi megoldást kell találnia a 2024 második felében esedékes elnökségi időszakra, írja a Pénzcentrum.

Varga Judit igazságügyi miniszter még kedden arról beszélt, nem izgatja, hogy az Európai Parlament megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát az EU soros elnöki posztjára, hiszen abba jogilag bele sem szólhat. Az igazságügyi miniszter ekkor arról beszélt, hogy a magyar elnökségi ciklus előkészítése már javában zajlik.

Az Európai Parlament döntése nem jár jogi következményekkel, de komoly politikai üzenetet hordoz. Az EP öt nagy pártcsaládja, a néppárt, a szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok és a baloldaliak együtt dolgoztak az állásfoglalás összeállításán. A szövegben az is szerepel, hogy ha a Tanács nem talál megoldást, akkor a Parlament megteszi a megfelelő lépéseket - bár az nagy kérdés, hogy mit tud tenni az ügyben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

európai parlament

magyarország

elnökség

szavazás

varga judit