Nálatok is van a kertben madáretető? Jobb, ha tudod: betegségek gócpontjává válhat!

HelloVidék   
  Megosztom
Nálatok is van a kertben madáretető? Jobb, ha tudod: betegségek gócpontjává válhat!

Madáretető kihelyezése, vagy készítése jó program a madárbarátoknak és a gyerekeknek is egyaránt, azonban néhány fontos dologra mindenképp oda kell figyelnünk, ha segíteni szeretnénk a madaraknak.

Rengeteg madárfaj tölti Magyarországon a telet, ilyenkor még jobban rászorulnak az emberi segítségre, mivel a hideg időszakban sokkal nehezebb nekik energia dús táplálékot találni, mint a többi évszakban. Télen a madarak előszeretettel keresik fel az etetőket élelemért, ezért ha etetőt helyezünk ki, mindenképp tartsunk be néhány alapszabályt, hogy ténylegesen segítsük a madarakat, ahelyett, hogy – tudtunkon kívül – ártanánk nekik. Ezeket gyűjtötte össze a HelloVidék a Mályi Természetvédelmi Egyesület (MTE), a Háziállat.hu és a Nimfea Környezet- és Természetvédelmi Szövetség szakcikkeiből.

Ha új helyen kezdjük meg a madarak etetését, akkor azt már szeptember első harmadában elkezdhetjük, de az ideális etetési intervallum október végétől április közepéig,, vagy - a hidegtől függően - végéig tart. Ha a fagyok után is megtöltjük a madáretetőket, azzal is sokat segíthetünk a madaraknak, mivel ekkor kezdődik meg a fészeképítési, majd a tojásrakási időszak, amikor a madaraknak megnő a fehérjeigénye - írja a Nimfea Környezet- és Természetvédelmi Szövetség.

Ha váratlanul abbahagyjuk az etetést, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe, ez főleg a kistestű madarakra nézve lehet végzetes, mivel náluk -10 Celsius fok alatt már minden falat számít, hogy túléljék a hideget - írja a Háziállat.hu.

Amennyiben madáretetőt teszünk ki, nem elég, ha rendszeresen élelemmel töltjük meg: figyelnünk kell az etető tisztaságára is. Az etetőket rengeteg madár felkeresheti, és ha fertőzött, vagy beteg madár is látogatja az etetőnket, könnyen megfertőzheti a többi madarat, az etető maga pedig a betegségek gócpontjává válhat - figyelmeztet az MTE.

Ha nyirkos, esős idő van, pár naponta le kell takarítanunk az etetőtálcát. Seperjük ki a megmaradt táplálékot és mossuk ki az etetőt. Ehhez ne sima vizet használjunk, mivel fontos fertőtlenítenünk az etetőt, így a legjobb megoldás, ha neomagnolos vizet használunk. A Neomagnol 1000 milligrammos tabletta, amit vízben kell feloldani, általában kéz és különféle eszközök fertőtlenítésre használják, valamint ivóvíz fertőtlenítésére is szolgál. A hígítási arány 1 liter vízhez 1 tabletta. A takarítás után tiszta vízzel is mossuk át az etetőt. Nagyon fontos, hogy ha valamilyen tálkát is teszünk az etetőbe, akkor azt is jól mossuk át, nehogy valamilyen vegyszer maradjon rajta.

Az etetők elhelyezésénél arra kell figyelnünk, hogy a madarak könnyedén meg tudják közelíteni, de lehetőleg kutyánk, vagy macskánk ne férjen a közelébe. Érdemes olyan helyre tenni az etetőt, ahol a madarak nyugodtan ehetnek, ez főleg a kisebb testű madaraknál lényeges, mivel ők félénkebbek, és csak néhány pillanatra szállnak le az eleségért. Fontos, hogy az etető közelében legyen fa, vagy bokor, hogy ha megijednek, legyen egy hely, ami biztonságot nyújt számukra.

Az etetőket 5 csoportba lehet sorolni:

  • Függesztett etető minden olyan eszköz, amit fa ágaira - vagy egyéb helyekre - lógatva teszünk fel, például ilyen a virágcserép alátét függesztve, vagy a tetővel ellátott előre gyártott fa etetőházak, valamint a cinkegolyók és madárkalácsok is.
  • Az etetőtálca általában fából készült, kerettel ellátott tál, de erre a célra is megfelel egy nagyobb virágcserép alátét.
  • A dúcetetők földbe ásott egy, vagy több lábon álló fixen rögzített etetők. Főként nagyobb kertekben, köztereken vagy parkokban találkozhatunk velük. Ezek strapabíró eszközök, jobb esetben tetővel ellátva, ami általában nádszövet vagy kátránytető borítás.
  • A talajetető talán a legegyszerűbben kialakítható etető fajta, és a talajszinten keresgélő madarak számára ez a legmegfelelőbb etetési módszer. A földön, vagy nagyobb virágcserép alátétre kihelyezett táplálékot a keresgélő madarak könnyen megtalálják és felcsipegetik. Előnyös, ha a talajetető fölé valamilyen tetőszerkezet is van építve, hiszen egy hóeséses napon az egész etetőt belepheti a hó vagy a víz. A rigófélék, az erdei pinty és a fenyőpinty nem, vagy csak ritkán használják az etetőket. Ők inkább a földről csipegetik össze a kiszóródott magokat, ezért ha nekik szeretnénk kedvezni, érdemes a talajetetőt választanunk.
  • Ablaketető kategóriába tartoznak az előre gyártott, boltokban kapható ablaketetők, melyek tapadókoronggal vannak felszerelve, de ugyan ebbe a csoportba sorolhatók az egyszerű PET palackból készített és fixen rögzített etetők is. A bolti ablaketetők általában úgy kerülnek kialakításra, hogy szabad belátásunk legyen a táplálkozó madarakra. A tapadókorongos változatoknál fennállhat az a veszély, hogy az egész etető leesik, mert a tapadókorong idővel elengedhet, ezért érdemes más módon is rögzítenünk ezeket.

Sokféle előre gyártott madáretető létezik, de magunk is könnyen készíthetünk egyet. Jó elfoglaltság lécekből függesztett-, dúc- vagy talajetetőt barkácsolni, az egyetlen, amire figyelnünk kell, hogy ne funérból készítsük el az etetőt, mivel a madarak megehetik az illesztéseknél használt ragasztót. Ha nincs időnk barkácsolni, akkor akár 5 perc alatt is rögtönözhetünk etetőt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint kivágnunk egy PET palack oldalát, a nyakánál pedig kötéllel vagy dróttal felakasztjuk egy fára, és már kész is.

Ne feledkezzünk meg azonban arról se, hogy mit teszünk az etetőbe! Nem minden megoldás jó, sőt néhányuk igen káros is lehet a madaraknak.

Amit nyugodt szívvel adhatunk a madaraknak:

Magvak: napraforgó, cirokmag, fenyőmag, köles, lenmag, fénymag, muhar, dió, mogyoró (sótlan és nem pörkölt!), kesudió, fekete dió, pisztácia (sótlan), szezámmag, kukorica dara, búza, madáreleség, alma, körte, szőlő, kökény, csipkebogyó, húsok apró darabokra vágva (csirkemáj, csirkeszív, csirkemell), cinkegolyó, marhafaggyú, szalonna (sótlan), ipari tepertő, vaj, sajtok (lágy, sótlan), túró

Egyéb táplálékok: főtt tészta, főtt rizs, főtt zöldségek, tojás (keményre főtt), lágy kutyaeledel, lágy macskaeledel, lisztkukac.

Amennyiben az állatkereskedésekben tárolt magvakat választjuk, azokat mindenképp száraz, jól zárható edényekben tároljuk.

A nagyobb gyümölcsöket ki is tűzhetjük az etetőkre, vagy akár a faágakra is felszúrhatjuk őket, onnan is szívesen csipegetnek belőlük a madarak, a legjobb választás az alma, mivel azt minden lágyevő – rovart is fogyasztó – madár kedveli.

Mi az, amit semmiképp se adjunk a madaraknak:

Kenyér, kalács, liszt, kifli, zsemle, ropi, nyers tészta, gépsonka, száraz kutyaeledel, száraz macskaeledel, étkezési, fűszerezett tepertő, morzsa, sós vagy paprikás szalonna, sós mogyoró, sós sajt, kolbász, gomolya, csipsz, pattogatott kukorica, nyers rizs, csontkukac (nagyon fertőző)

Az etetés mellet fontos az itatás is, erre a célra tökéletesen megfelel egy virágcserép alátét, amit előtte mossunk át nehogy tápoldat vagy egyéb vegyszer maradjon rajta. Az a legjobb, ha műanyag alátétet használunk, mert ezekből könnyebben ki lehet szedni a jeget, ha megfagy a víz. Ha nagy fagyok vannak, keverhetünk kevés cukrot is a vízbe ezzel gátolva a víz megfagyását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madáretetés

madár

tél

madáretető