Szomorú hír az Alföldről: daruk pusztultak el a Hortobágyon

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú hír az Alföldről: daruk pusztultak el a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy hajdúböszörményi és balmazújvárosi külterületen a vadászatra jogosult képviselői nagyobb számban találtak elpusztult darvakat. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két napon át igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet, végül a védett madárfaj 68 példánya került elő. A madarak többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is, akiket el kellett altatni őket, lévén a túlélésre gyakorlatilag már nem volt esélyük – írja weboldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak az éjszakázó helyük felé történő repülés során – valószínűleg a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben – magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések. A ködös időben a madarak későn észlelik az útjukba kerülő akadályt, amikor a repülési sebességük már nem teszi lehetővé a korrekciót és megtörténik a baj.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. – amelynek dolgozói már más helyszíneken is igyekeztek az ehhez hasonló negatív hatásokat csökkenteni – biztosították a Nemzeti Parkot, hogy mindent meg fognak tenni az adott helyszín minél szélesebb körű probléma mentesítése érdekében.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

daru

nemzeti park

hortobágy