Szomorú hír az Alföldről: daruk pusztultak el a Hortobágyon

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú hír az Alföldről: daruk pusztultak el a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy hajdúböszörményi és balmazújvárosi külterületen a vadászatra jogosult képviselői nagyobb számban találtak elpusztult darvakat. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két napon át igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet, végül a védett madárfaj 68 példánya került elő. A madarak többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is, akiket el kellett altatni őket, lévén a túlélésre gyakorlatilag már nem volt esélyük – írja weboldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak az éjszakázó helyük felé történő repülés során – valószínűleg a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben – magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések. A ködös időben a madarak későn észlelik az útjukba kerülő akadályt, amikor a repülési sebességük már nem teszi lehetővé a korrekciót és megtörténik a baj.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. – amelynek dolgozói már más helyszíneken is igyekeztek az ehhez hasonló negatív hatásokat csökkenteni – biztosították a Nemzeti Parkot, hogy mindent meg fognak tenni az adott helyszín minél szélesebb körű probléma mentesítése érdekében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

daru

nemzeti park

hortobágy