Szomorú hír az Alföldről: daruk pusztultak el a Hortobágyon

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú hír az Alföldről: daruk pusztultak el a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy hajdúböszörményi és balmazújvárosi külterületen a vadászatra jogosult képviselői nagyobb számban találtak elpusztult darvakat. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két napon át igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet, végül a védett madárfaj 68 példánya került elő. A madarak többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is, akiket el kellett altatni őket, lévén a túlélésre gyakorlatilag már nem volt esélyük – írja weboldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak az éjszakázó helyük felé történő repülés során – valószínűleg a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben – magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések. A ködös időben a madarak későn észlelik az útjukba kerülő akadályt, amikor a repülési sebességük már nem teszi lehetővé a korrekciót és megtörténik a baj.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. – amelynek dolgozói már más helyszíneken is igyekeztek az ehhez hasonló negatív hatásokat csökkenteni – biztosították a Nemzeti Parkot, hogy mindent meg fognak tenni az adott helyszín minél szélesebb körű probléma mentesítése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

daru

nemzeti park

hortobágy