Pusztító prosecco: teljesen tönkreteszi a földet a felkapott ital

Index   
  Megosztom
Pusztító prosecco: teljesen tönkreteszi a földet a felkapott ital

A Padovai Egyetem tanulmánya szerint az utóbbi években egyre népszerűbbé váló eredetvédett olasz habzóbor termelése vészesen felgyorsítja a talajeróziót. A kutatók szerint félő, hogy ha a termelők nem tesznek valamit a talajpusztulás megállításáért, eljöhet az az idő, amikor szó szerint nem lesz hol szőlőt termeszteni - írja az index.hu.

Olaszország északkeleti részén található a világ prosecco-központja: a régióban 90 millió palack habzóbort állítanak elő, ami a Padovai Egyetem számításai szerint évi 400 ezer tonna talaj pusztulásáért felel. Ha kiszámoljuk, akkor a jelentés szerint minden egyes palack előállítása 4,4 kilogramm termőföldet erodál el.

A talajeróziónak kedvezőtlen csapadékeloszlás, a szőlőművelés során alkalmazott technológiák és a talajtípus fizikai jellegzetességei mellett megfigyelték, hogy a területen az esővíz nagyon könnyen lefolyik a domboldalakon, ami kimossa a talaj szemcséit. Ez nemcsak a talaj minőségét rontja, hanem hosszú távon akár el is távolíthatja a termőföldet.

A talajdegradáció rontja a termelékenységet is, ami az előállított bor jellemzőit is befolyásolja. A helyben termelt proseccónak szigorú eredet- és minőségbiztosítási kritériumoknak kell megfelelnie, ami egyre nagyobb kihívást jelent.

A kutatók javaslata alapján ha füvet ültetnének a szőlőtőkék közé, a talajerózió a felére csökkenne. A gazdák elmondásuk szerint ezt a talajgondozó technikát már most általánosan alkalmazzák, és kiemelték, hogy a szőlőtermelőknek is elsődleges érdeke az, hogy a megmaradjon a termőtalaj, azonban a kutatás eredményeit vitatják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyöngyözőbor

prosecco

bor

pezsgő

talaj

talajpusztulás

talajdegradáció