Pusztító prosecco: teljesen tönkreteszi a földet a felkapott ital

Index   
  Megosztom
Pusztító prosecco: teljesen tönkreteszi a földet a felkapott ital

A Padovai Egyetem tanulmánya szerint az utóbbi években egyre népszerűbbé váló eredetvédett olasz habzóbor termelése vészesen felgyorsítja a talajeróziót. A kutatók szerint félő, hogy ha a termelők nem tesznek valamit a talajpusztulás megállításáért, eljöhet az az idő, amikor szó szerint nem lesz hol szőlőt termeszteni - írja az index.hu.

Olaszország északkeleti részén található a világ prosecco-központja: a régióban 90 millió palack habzóbort állítanak elő, ami a Padovai Egyetem számításai szerint évi 400 ezer tonna talaj pusztulásáért felel. Ha kiszámoljuk, akkor a jelentés szerint minden egyes palack előállítása 4,4 kilogramm termőföldet erodál el.

A talajeróziónak kedvezőtlen csapadékeloszlás, a szőlőművelés során alkalmazott technológiák és a talajtípus fizikai jellegzetességei mellett megfigyelték, hogy a területen az esővíz nagyon könnyen lefolyik a domboldalakon, ami kimossa a talaj szemcséit. Ez nemcsak a talaj minőségét rontja, hanem hosszú távon akár el is távolíthatja a termőföldet.

A talajdegradáció rontja a termelékenységet is, ami az előállított bor jellemzőit is befolyásolja. A helyben termelt proseccónak szigorú eredet- és minőségbiztosítási kritériumoknak kell megfelelnie, ami egyre nagyobb kihívást jelent.

A kutatók javaslata alapján ha füvet ültetnének a szőlőtőkék közé, a talajerózió a felére csökkenne. A gazdák elmondásuk szerint ezt a talajgondozó technikát már most általánosan alkalmazzák, és kiemelték, hogy a szőlőtermelőknek is elsődleges érdeke az, hogy a megmaradjon a termőtalaj, azonban a kutatás eredményeit vitatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyöngyözőbor

prosecco

bor

pezsgő

talaj

talajpusztulás

talajdegradáció