Akié a fa, annak kell metszeni: megkezdődött a fák gallyazásának ideje

HelloVidék   
  Megosztom
Akié a fa, annak kell metszeni: megkezdődött a fák gallyazásának ideje

Megkezdődtek az élet- és vagyonvédelmet, valamint az áramellátás biztonságát szolgáló gallyazások, megyeszerte folynak majd a munkák az elkövetkezendő időszakban.

Megkezdődött a fák gallyazásának ideje, ezért az E.ON arra kér minden ingatlantulajdonost, hogy ne feledkezzenek meg a teendőről. A viharos időjárás ugyanis egyre gyakoribb és ilyenkor a védőtávolságon belülre nőtt faágakat a szél hozzácsapja a villamos vezetékekhez, nagyobb ágak szakadnak le, fákat csavar ki tövestől a szél. Ez sok családnál okoz súlyos károkat, az áramszolgáltatásban pedig üzemzavarokat. Az E.ON szakemberei szeretnék megelőzni ezeket az áramszüneteket, ebben a fák tulajdonosainak segítségét is kérik, írja a Bama.hu.

A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonságának megóvása érdekében van szükség.

– mondta Varga Ivett, az E.ON kommunikációs munkatársa.

Ha az ágak elérik a vezetéket, pusztán a növény érintése, illetve a környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni olyan esetekben, amikor a fák a vezetékek biztonsági övezetében vannak; ha ugyanis az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak.

Fontos tudni, hogy a biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak – mint a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen gondoznia. Ha ez nem történik meg, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött, közbeszerzési szabályok szerint kiválasztott vállalkozóval (előírás a kertészeti végzettség), saját költségére végezteti el a gallyazást, az élet- és vagyonbiztonság érdekében.

Ütemezett, előre tervezett munkák esetén, annak megkezdése előtt az önkormányzatot a szükséges és várható beavatkozásokról értesítik.

Az E.ON arra kér minden kerttulajdonost, hogy, mint azt a vonatkozó szabályozás is előírja, a vezeték biztonsági övezetébe ne ültessenek olyan fát, mely megnőve, kifejlett állapotában az elektromos vezetéket veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fa

gallyazás

metszés

e.on